Volledig scherm
Op het voorplein van het Noordbrabants Museum kon je op de foto met een Jeroen Bosch-figuur. © Robèrt van Lith

Recordaantal bezoekers voor expositie Jheronimus Bosch

DEN BOSCH - De tentoonstelling over Jheronimus Bosch in Het Noordbrabants Museum heeft een recordaantal van 421.700 mensen getrokken. Dat heeft het museum maandag bekendgemaakt. Niet eerder wist het museum in Den Bosch met een expositie zoveel bezoekers te trekken.

De tentoonstelling was onderdeel van het Nationaal Evenementenjaar 'Jheronimus Bosch 500', dat in 2016 wordt gevierd, naar aanleiding van het 500e sterfjaar van de kunstenaar.

Afgelopen weekend was de expositie, die op 13 februari opende voor het publiek, voor het laatst te zien in Den Bosch. Het museum was daarom 39 uur aaneengesloten open. Om 23.00 uur zondagavond was de tentoonstelling ten einde. De laatste bezoeker was Johannes van Rooij, eigenaar van het voormalige woonhuis van Jeroen Bosch op de Bossche Markt.

Buitenlandse belangstelling

Naast de vele Nederlandse bezoekers reisden ook veel geïnteresseerden uit de rest van de wereld af naar Den Bosch. In de online ticketshop werd 23% van de bestellingen geplaatst vanuit het buitenland. In totaal werden er vanuit 81 landen online tickets gekocht.

De meeste tickets werden verkocht aan bezoekers uit omliggende landen: 7% van alle tickets werden verkocht in België, 6% in Duitsland, 4% in Groot-Brittannië en 2% in Frankrijk. Maar er waren ook gasten die een langere reis maakten om de tentoonstelling te bezoeken, zoals publiek afkomstig uit de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Australië, Rusland, Argentinië, China en Japan.

De tentoonstelling die op 12 februari officieel geopend werd door koning Willem-Alexander, trok ook een keur aan beroemde buitenlandse bezoekers waaronder de kunstenaars Anish Kapoor en Damien Hirst, acteurs John Lithgow en Patricia Arquette en muzikanten David Byrne en Jools Holland.

Foto's

Wie de expositie gemist heeft, kan foto's bekijken en videobeelden van de opening terugzien op de website van het Brabants Dagblad.

Kijk voor meer nieuws over het Jeroen Boschjaar op bd.nl/jb500

Van 13 februari t/m 8 mei 2016 vond in Het Noordbrabants Museum de succesvolle tentoonstelling 'Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie' plaats. In totaal bezochten 421.700 mensen de expositie, een record voor Het Noordbrabants Museum. Nooit eerder keerden zoveel werken van Bosch terug naar ‘zijn’ ’s-Hertogenbosch, de stad waar de schilderijen en tekeningen ruim 500 jaar geleden werden vervaardigd. Productie: SkipIntro | Credits beelden: Studio Zicht