Volledig scherm
© Thom Schelstraete

Recordaantal buitenlandse studenten arriveert in Tilburg

TILBURG - De stad is in één klap 1.300 inwoners rijker. Vanuit alle hoeken van de wereld reizen studenten deze week af naar Tilburg voor een studie aan de Tilburg University.

"Is het weer hier altijd zo lekker?", is de eerste vraag die de meeste nieuwkomers bij aankomst op het station van Tilburg stellen. Tot hun spijt moet het welkomstcomité van de internationale studentenvereniging, I*ESN, donderdagochtend bekennen dat het weer wel uitzonderlijk goed is. “Maar de stad is met de vele studenten en barretjes echt heel tof", verzekeren ze de twee nieuwkomers uit Singapore.

Eerste stappen
China, de Verenigde Staten, Griekenland, Taiwan. Dat de Tilburgse Universiteit mensen verspreid over de hele wereld aanspreekt, is met de mengeling van nationaliteiten wel duidelijk. "Ik kon naar andere universiteiten in Nederland, maar die van Tilburg had verreweg de beste scores wat betreft economische studies", verklaart Yannis Kyriakoulis. De 25-jarige Griekse student kan niet wachten om Tilburg te verkennen. "Ik heb een kamer bij Talent Square en zit dus vlakbij het centrum. En ik zag dat jullie voetbalclub een Griekse keeper heeft, die wil ik zeker wel eens in actie zien."

Fietsen
Nadat de studenten zich hebben gemeld op de universiteit, krijgen ze uitleg over de stad en wat de studies die ze gaan volgen precies inhouden. Ook kunnen ze er een bankrekening openen en fietsen kopen. Al gaat dat laatste niet bij iedereen even vlot. "Sommige studenten zijn niet gewend om te fietsen maar willen er voor het gemak toch eentje hebben", vertelt Johnny Romijn. De eigenaar van een fietswinkel in Goirle heeft z'n handen vol aan de nieuwe studenten. "Zo hebben we voor de Chinese studenten wat kleinere fietsen geregeld, met alleen het verlagen van de zadels kom je er niet hoor."

Lees morgen in de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad uitgebreide interviews met de internationale studenten.

Volledig scherm
© Thom Schelstraete
Volledig scherm
© Thom Schelstraete