Volledig scherm
© Archieffoto Bert Jansen/fotomeulenhof

Regio in Brabant wacht Tilburgs plan over vluchtelingen af

TILBURG/EINDHOVEN - Burgemeester Noordanus van Tilburg wil alle asielzoekers verplicht over de Brabantse gemeenten verdelen. Een paar vragen over wat dat plan zou betekenen voor de regio.

1. Wat stelt Peter Noordanus (PvdA) precies voor aan zijn collega's in de provincie?
Noordanus wil dat de 66 Brabantse gemeenten een aantal asielzoekers opneemt, gebaseerd op het aantal inwoners. Hij presenteert zijn plan, Pact van Brabant, donderdag tijdens een bijeenkomst van de burgemeesters met de commissaris voor de koning Wim van de Donk. Dit aantal komt bovenop het eveneens verplicht aantal statushouders - vluchtelingen met een (tijdelijke) verblijfsstatus.

2. Wat betekent dit concreet?
Het betekent dat kleinere gemeenten ook verplicht kleinere opvangcentra voor asielzoekers krijgen. Zo zouden Eindhoven en Helmond grotere centra voor hun rekening moeten nemen.

3. Wat vindt de regio van het Pact van Brabant?
De gemeenten in Zuidoost-Brabant nemen een afwachtende houding aan. Een merendeel van de gemeenten wacht op de toelichting, later deze week. In de regio spreken drie gemeenten zich reeds nu zonder voorbehoud voor de gedachtegang van Noordanus uit: Best, Laarbeek en Reusel-de Mierden.

4. Hoeveel vluchtelingen kunnen we nu verwachten in de regio?
Dit jaar worden zeker zoveel asielzoekers als vorig jaar verwacht. Volgens de IND was in 2015 het aantal eerste asielaanvragen, herhaalde asielaanvragen en ingereisde nareizigers 58.880. Dat betekent 2,9 vluchtelingen per 1000 bewoners.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.