Volledig scherm
Restaurant Ries Eten en Drinken in de Kruisstraat © Google Maps

Restaurant Ries wil heel graag een terras, maar vist achter het net

Do 28 jul. Er komen de nodige vierkante meters terras bij in het centrum, nu het gemeentebestuur de teugels wat laat vieren. Maar dat geldt niet voor Ries Eten en Drinken in de Kruisstraat. En daar is eigenares Henriette Merks not amused over. ,,Ik ben hier al een half jaar mee bezig en het leidt tot helemaal niks."

Door Bart Gotink

Afgelopen maanden is in de hele binnenstad gekeken waar wel en geen extra terrassen kunnen komen. Die ruimte werd gevonden op onder meer de Karrenstraat, Kolperstraat en de Parade, in elk geval als proef voor een jaar. Maar die ruimte is er dus niet in de Kruisstraat.

Te smal
Dat zit zo: terrassen zijn niet toegestaan als de stoep niet minimaal 2,70 meter breed is zijn. Een terras heeft minimaal 1,50 meter nodig, aldus de gemeente. Daarnaast moet er ook nog 1,20 meter overblijven op de stoep voor een veilige doorgang van bijvoorbeeld mensen in een rolstoel en kinderwagens. Zodra er een terras voor Ries wordt uitgebaat, blijft er nog maar 0,83 centimeter over. Dat is 'te smal en een te grote belemmering voor voetgangers', aldus de gemeente.

Zeven parkeerplaatsen
Dat oordeel zag Merks al aankomen, en dus werkte ze samen met de andere ondernemers in de straat aan een plannetje. De zeven parkeerplaatsen aan de overzijde zouden geofferd kunnen worden, waardoor er in de weg een knik komt naar links. Zie de situatie hier op Google Maps. Daarmee ontstaat ruimte voor terrassen rechts op de stoep, voor de deur van Ries en voor bijvoorbeeld eetcafé Beekveld verderop. De eigenaresse dacht aan vijf tafeltjes voor vijftien tot twintig man.

Herinrichten
De gemeente ziet het echter niet zitten om 'de hele straat te herinrichten op korte termijn'. Dat komt ook omdat daar 'een aanzienlijke kostenpost aan verbonden is'. Tot slot vragen ze zich af of de belangen van horecazaken zwaarder wegen dan die van parkeerplaatsen in de openbare ruimte. Merks voert aan dat de profiterende horecazaken 'best willen meebetalen' aan zo'n herinrichting. ,,Maar daarover is niks aan ons gevraagd." Bijkomend voordeel van haar plan is volgens Merks dat er niet meer zo 'verschrikkelijk hard' kan worden gereden in de straat. Voor dat doel werd eerder dit jaar nog een petitie gehouden

Zomer
Momenteel is het restaurant enkel 's avonds open. ,,In de zomer zitten hier overdag echt geen gasten binnen", verklaart Merks. Als een terras wordt toegestaan, willen ze ook de openingstijden verruimen. Dat moet voor de nodige extra inkomsten zorgen. Merks: ,,Een terrasruimte geeft ons de mogelijkheid wat meer vet op de botten te krijgen. We sparen momenteel in de winter, om daarmee de zomer door te komen."

Volledig scherm
De Kruisstraat. Plan van de ondernemers is om de parkeerplaatsen links te offeren voor terrassen © Google Maps