Volledig scherm
Robert Musters. © Guy Horrichs

Robird moet vogels bij Schiphol verjagen

TILBURG - De eerste valkerijbeurs bij Manege Tielen in Tilburg was zondagmiddag drukbezocht. Blikvanger was de Robird van Robert Musters, die met zijn robotvogel verschillende demonstraties gaf. ,,Als de wetgeving rond is, kan ik vaker vliegen.”

Talloze hoofden bewogen zondagmiddag mee met de Robird van Enschedenaar Robert Musters (54). Een klein applausje volgde toen de robotvogel na twee minuten een buikschuiver maakte over de grond. Belangstellenden uit heel Europa waren op de demonstratie afgekomen.

Schiphol
Het idee voor de Robird begon tien jaar geleden. ,,Ik ben valkenier en altijd geïnspireerd geweest door echte vogels. Ik wilde weten hoe ze vliegen en aangezien ik een technische achtergrond heb, ontstond de Robird waarmee ik vogels kan volgen.”

Na enkele proefvluchten werd hij al gauw benaderd om vogels weg te jagen bij onder meer Schiphol. Musters: ,,Verjagen is officieel bij de wet verboden maar er komt een nieuwe wet aan met betrekking tot drones. Ik probeer om de Robird ook in deze wet te krijgen, maar dat is een stug proces.”