Volledig scherm
© Thinkstock

Roep om horeca kort toe te staan in lege panden Den Bosch

DEN BOSCH - Een tijdelijk initiatief dat een paar dagen of weken in een pand is gevestigd en daarna stopt volgens de pop-up-formule. In Amsterdam en Rotterdam is het een bekend fenomeen. Het zou mooi zijn als het in Den Bosch mogelijk is. Dat vindt Maruja Gutierrez.

Zij spant zich via stichting VOLOP Den Bosch in om lege winkelpanden nieuw leven in te blazen door er bijvoorbeeld een atelier, maatschappelijk initiatief of startende ondernemer laten vestigen in de tijd dat het pand leeg staat. Wat Gutierrez betreft zou het goed zijn als de gemeente via verkorte procedures ook horeca gerelateerde concepten voor korte tijd toestaat in leegstaande panden.

Vergunning
,,Wie weet is het mogelijk om maandag een vergunning aan te vragen. Woensdag toestemming te krijgen en vrijdag voor korte tijd te openen.” Dat zei Gutierrez onlangs tijdens een bijeenkomst waarbij gemeenteraadsleden zich lieten bijpraten over mogelijke toekomst van de detailhandel in Den Bosch.

Studenten
Ook de leegstand kwam aan bod. Gutierrez zegt aanvragen te hebben gekregen van ‘experimentele initiatieven op het gebied van horeca’. „Dat kunnen studenten zijn die opdrachten vanuit hun studie willen uitvoeren of initiatiefnemers die bijvoorbeeld voor een weekend een concept uitproberen. Dat was op dat moment niet mogelijk omdat er geen panden in Den Bosch waren waar een horecavergunning op zit.”