Volledig scherm
Sylvia van Zonsbeek zit al sinds de bevalling in 2011 in een rolstoel. © Roy Lazet

Rosmalense in rolstoel na bekkenbreuk; JBZ voor rechter wegens 'uitblijven van behandeling'

DEN BOSCH - Al sinds de bevalling van haar dochter in 2011 zit Sylvia van Zonsbeek in een rolstoel. Dinsdagmorgen stond de Rosmalense tegenover het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) voor de rechter. Die rechter moet antwoord geven op de vraag of er een verband is tussen haar behandeling, of eigenlijk het uitblijven daarvan, en de ‘rolstoelgebondenheid’ van Van Zonsbeek.

Tijdens de bevalling brak Van Zonsbeek een bot in haar bekken, maar daar kwam toen niemand achter. Tot januari 2012 liep ze met bekkenklachten bij de huisarts. In het JBZ werden vervolgens röntgenfoto’s gemaakt. Gewoon doorlopen was volgens Van Zonsbeek het advies, ondanks dat ze aangaf ‘nauwelijks te kunnen lopen van de pijn’.

Kleine kans op herstel
Ook na een botscan was het advies: loop de klachten er uit. Er volgde een second opinion, waarin een arts in een ander ziekenhuis de foto’s van het JBZ uit januari heeft bekeken. Ze moest direct gaan zitten. ,,Of u ooit nog normaal kunt lopen, is nog maar de vraag”, deelde de arts tot verbijstering mee. Ze is nu elf operaties verder en de kans is niet groot dat ze ooit herstelt.

Het JBZ stelt dat anders optreden van de artsen vermoedelijk geen ander resultaat had opgeleverd. „Een bekkeninstabiliteit is nou eenmaal zeer moeilijk te behandelen. Had een operatie tot een andere uitkomst geleid? Het ziekenhuis mist daarvoor onderbouwing”, zo betoogde de advocaat. Verder is er volgens het ziekenhuis nauwelijks tijd verloren gegaan na de second opinion om te behandelen, waardoor de uitkomst voor Van Zonsbeek niet anders was geweest.

De rechter doet over zes weken uitspraak.