Volledig scherm
Fien Harkema © Marc Bolsius

Rosmalense loopt 40 kilometer voor vluchtelingen

ROSMALEN - Veertig kilometer lopen. ‘s Nachts. "Je bent kei gek, maar wel stoer”, zeggen vriendinnen van de 13-jarige Fien Harkema uit Rosmalen.

Fien loopt samen met opa Henk en nichtje Tess tijdens de Nacht van de Vluchteling op 18 juni van Rotterdam naar Den Haag, waarbij ze geld ophalen voor Syrische vluchtelingen in Libanon. "Ik wil 1234 euro ophalen. Nog 60 euro en ik ben er. Geld ophalen met een collectebus is saai. Na de loop kan ik wel zeggen: ik liep ‘s nachts van Rotterdam naar Den Haag én ik zag de zon opkomen.”

Om zo lang te kunnen wandelen moet je wel doorzettingsvermogen hebben. En dat heeft Fien wel. "Als ik iets wil, dan ga ik ervoor. Over een paar weken heb ik een dansvoorstelling. Ik moet een achterwaartse koprol kunnen. Deze week heb ik wel honderd keer geoefend.”

Het drietal gaat als voorbereiding nog één keer twintig kilometer lopen. De veertig kilometer oefenen is volgens Fien niet meer nodig. "Als 32 kilometer lukte, komt het met die laatste kilometers ook wel goed.”