Volledig scherm
Strangée. © Chris Korsten

Roze zaterdag komt naar Den Bosch

AMSTERDAM/DEN BOSCH - In Amsterdam voltrok zich zaterdag de jongste editie van Roze Zaterdag. De volgende aflevering op 24 juni 2017 zal zich zoals inmiddels bekend hoofdzakelijk in Den Bosch afspelen, waarbij ook in de zuster-Regenboogstad Oss het een en ander te beleven is. Wethouder Eric Logister was samen met zijn Osse collega René Peters in de hoofdstad aanwezig om op een podium op de Dam de Roze Sleutel in ontvangst te nemen uit handen van de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim.

Naar schatting 35.000 toeschouwers waren getuige van het bewuste moment dat de overdracht plaatsvond. ,,We gaan er in Den Bosch en Oss net zo'n mooi feestje van maken. Het wordt een Roze Zaterdag 'voor jou', een evenement voor iedereen. Van lesbienne tot transvrouw, van jong tot oud en van homo tot hetero", sprak Logister.

Nadat het stokje was overgedragen barstte er een Brabants feestje los met onder andere 'mascotte' Strangée, die nadrukkelijk in de picture stond. Evenals afgelopen dinsdag, toen de exacte datum van de 2017-editie bekend werd gemaakt, was de doorgaans enthousiaste dragqueen gehuld in een roze ambivalent rokkostuum, dat ontworpen is door de Rosmalense Hester van Amelsvoort. Even later vestigde de Vughtse Gina oftewel Yvonne Lawalata, gestoken in een fleurige bloemetjesjurk, de aandacht op zich. De winnares van het nationaal COC Songfestival van 2013 zong het nummer 'Oh de liefde'.

,,Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat Den Bosch de eer toekomt om Roze Zaterdag te organiseren; de eerste keer was in 1981. Daar zijn we uiteraard enorm trots op", aldus Jolanda van Gool, voorzitter van de stichting Roze Zaterdag Noordoost-Brabant.

Op zaterdag 6 augustus vaart een speciale boot van de stichting mee tijdens de grootse Canal Parade.