Volledig scherm
Ahmad Salam. © ANP

Salam-clan zoekt steeds grenzen op

TILBURG - Nederland kent vrijheid van godsdienst. En dat zullen imam Ahmad Salam en zijn zoons laten merken ook.

Bekend werd imam Ahmad Salam (67) vooral toen hij in 2004 de uitgestoken hand van toenmalig minister Rita Verdonk weigerde. Het past in een reeks incidenten rond hem en zijn zoons. De Syriër komt in 1989 naar Nederland en belandt via Eindhoven bij een moskee in de Nijverstraat in Tilburg. Als het bestuur hem de deur wijst omdat hij zich met politiek bemoeide, begint hij zijn moskee in Noord.

Sindsdien wordt het niet meer rustig rond zijn persoon. Salam ontpopt zich - met collega’s uit Den Haag en Amsterdam - als het gezicht van de salafistische islam in Nederland. Haalt het nieuws met uitspraken dat mannen hun vrouw mogen slaan als ze zich niet aan de echtelijke plichten houdt en dat vrouwen niet buitenshuis mogen werken.

In 2007 zegt burgemeester Vreeman Salam de wacht aan, omdat hij zijn volgelingen zou hebben voorgehouden ‘de staat schade te berokkenen en geen belasting te betalen’. Salam ontkent, geeft uitleg bij het programma Pauw & Witteman, maar pas nadat die toezeggen dat er die avond geen wijn op tafel komt. Zo eist Salam steeds offensief de vrijheid van godsdienst op, grondrecht immers in Nederland? Meisjes kunnen niet verplicht worden tot schoolzwemmen - ze zouden zich te bloot geven. Hij weigert medewerking aan onderzoek naar kindermishandeling tijdens koranlessen.

Zijn vier volwassen zoons - met een tweede vrouw heeft hij weer een zoontje - doen niet voor hun vader onder. Bilal baart opzien als hij eind 2015 bij een kinder speelboerderij met vrouwen in boerka het gebed aanheft. Hij filmt hoe hij wordt weggestuurd en doet aangifte van discriminatie. Oudste zoon Suhayb Salam heeft in Utrecht zijn eigen moskee en behoedt de jeugd van zijn islamschooltje voor het gevaar van westers samenleven.

Amar zamelt geld en goederen in voor slachtoffers in Syrië. Ondermijning van de samenleving, maar ook een directe bedreiging? Salam wijst gebruik van geweld en afreizen naar Syrië openlijk af. Maar waar ligt de lijn tussen de anti-westerse boodschap en terreur? Het weekblad Humo schreef dat Fouad Belkacem, militant leider van Sharia for Belgium, ‘leerde haten’ bij Salam. Het werd in Tilburg Noord direct als onzin afgedaan.