Volledig scherm
Judith en Michiel samen met hun kinderen op de bouwkavel in Boschveld. © Dolph Cantrijn

Samen duurzaam en sociaal bouwen in Boschveld in Den Bosch

DEN BOSCH - Elk huis is anders in het plan van Bewust Wonen Werken Boschveld in Den Bosch. Een droom voor 24 gezinnen wordt werkelijkheid. Ze gaan duurzaam, groen en betaalbaar wonen. Iedere bewoner drukt zijn eigen stempel op de woningen.

Lang dachten ze dat het niet kon, duurzaam en groen wonen in de stad. Judith Rosema en Michiel Bulten droomden erover maar meenden dat een ecologische woning onbetaalbaar zou zijn. Tot ze kennismaakten met een stel andere dromers, de leden van Bewust Wonen Werken Boschveld. Samen lukte het wel.

Groep
Rosema en Bulten verkochten hun flat en haakten in 2014 als één van de laatsten aan bij Bewust Wonen Werken Boschveld. Dat betekende om de twee weken vergaderen. Ze hebben het er graag voor over. De pioniers zijn al acht jaar bezig, de groep is samen opdrachtgever. Bulten: „We kennen iedereen al. Dat is leuk. Je helpt elkaar.”

Het plan behelst een behendig samengaan van verscheidenheid en individualiteit. De onderhoudsvrije houten gevels vormen duidelijk een eenheid, maar de afzonderlijke bewoners kiezen zelf de maat van hun ramen en hebben de keuze uit drie voordeuren. Dat maakt het eigen huis herkenbaar.

Lees Stad in beweging deel 6 in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch en omgeving, van zaterdag 20 augustus.