Volledig scherm
Vlag van Turkije.

Scholen in Brabant sturen brief over nasleep couppoging

OSS - Islamitische basisscholen in Oss, Den Bosch en Uden roepen ouders in een brief op onderlinge verschillen te accepteren. Zij hopen met de brief 'de mogelijke nasleep' van de couppoging in Turkije in goede banen te leiden.

De islamitische scholenkoepel Simon, waartoe onder meer Mozaiek (Oss), Nour (Den Bosch) en Bedir (Uden) horen, heeft de brief geschreven. De Osse basisschool Mozaiek werd in het geruchtencircuit al gelinkt aan de Gülenbeweging. Op Facebook werd dat snel ontkracht. Mozaiek liet weten ‘niets met de Gülenbeweging en alle andere (politieke en religieuze) bewegingen te maken’ te hebben.

Daarna is het volgens Ismail Taspinar, bestuurder van scholenkoepel Simon, rustig gebleven. „ Ik verwacht dan ook geen ongebruikelijke dingen bij de start.”

Maandag gaat heel Brabant weer naar school. De brief aan ouders schreef Taspinar naar eigen zeggen omdat hij weet dat er ‘gevoeligheden’ liggen. Hij beklemtoont dat de scholen hun leerlingen willen ‘leren omgaan met mensen die andere opvattingen en achtergronden hebben’. Volgens Taspinar hebben de Simon-scholen nog geen kinderen vanwege de onrust uitgeschreven, zoals in de Randstad gebeurde. Ook verwacht hij niet dat ouders hun kroost thuishouden.