Volledig scherm
Gonnie Kleijzen © Peter de Bruijn

Schoonmakers uit de regio krijgen extra aandacht

ROSMALEN - Ruim 50.000 schoonmakers in ons land bij 53 grote en kleine schoonmaakbedrijven krijgen woensdag een complimentje, extra schouderklopje of een geschenkje. Die dag wordt de eerste Dag van de Schoonmaker in Nederland gehouden.

De Dag van de Schoonmaker komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. In 1990 demonstreerden schoonmakers in de straten van Los Angeles voor betere arbeidsomstandigheden.

Gonnie Kleijzen
In de regio zet onder meer het bedrijf Hago Zorg uit Den Bosch haar schoonmakers in het zonnetje. Eén van die werknemers is Gonnie Kleijzen uit Boxtel. Zij werkt drie jaar als schoonmaker bij het hospice de Duijnsche Hoeve in Rosmalen. In een hospice verblijven ongeneeslijk zieke mensen. “Schoonmaken is natuurlijk belangrijk”, zegt Gonnie. “De meeste voldoening uit mijn werk haal ik uit de contacten met de gasten. We praten over het weer, maar ook over het leven en dood. Ik weet het niet precies, maar ik vind het opvallend dat de meeste mensen niet bang zijn om dood te gaan.”

Gonnie vindt het goed dat de schoonmakers woensdag extra in de belangstelling staan. “Schoonmakers worden vaak als een ondergeschoven kindje gezien”, zegt ze. “Ik heb het ook wel eens meegemaakt. Zo van: je bent maar een poets. Dan denk ik: Jij woont in een vies huis. Als ik het hier niet schoonmaak word jij ziek.”

Morgen in het Brabants Dagblad (editie ’s Hertogenbosch) een portret van schoonmaakster Gonnie Kleijzen.