Volledig scherm
Reinventing Happiness vond drie jaar plaats in het SM's en beleeft morgen haar hoogtepunt met de Geluksparade. © Ben Nienhuis

Schreeuwend op zoek naar geluk tijdens parade in Den Bosch

DEN BOSCH - Oefeningen die gegarandeerd geluk beloven. Belangstellenden mogen zaterdag in Den Bosch hun geluksgevoel bijspijkeren.

Verstokte pessimisten en beroeps chagrijnen onder het winkelend publiek zijn gewaarschuwd: de Geluksparade marcheert zaterdagmiddag door de stad. Een opmonterende publieke performance rond het Bossche Kerkplein opgezet door de Schijndelse kunstenares Jeanne van Heeswijk en theatermaker Paul De Bruyne. 

Passanten worden uitgenodigd die middag  mee te doen aan de parade en hun geluksgevoel eens flink bij te spijkeren. Het is een onderdeel van het kunstproject Reinventing Happiness, dat dit jaar eindigt. Een zoektocht naar geluk in het hectische tijdsgewricht van burn-outs, depressies en eenzaamheid.

Eerbetoon
Het project vond de afgelopen drie jaar plaats in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch en daarbuiten. Het was het geesteskind van de dit jaar overleden SM’s-directeur René Pingen en collega Joanna van der Zanden. De Geluksparade is voor Van Heeswijk de apotheose van een succesvol verlopen groepsproces. Met een doorgewinterd team van veertig 'Soldaten van het Geregisseerd Geluk’ gaan Van Heeswijk en De Bruyne aan de slag op het Kerkpleintje.

,,Geluk wordt tegenwoordig bijna dwangmatig opgelegd. Maar hoe je werkelijk gelukkig in het leven kunt staan, weet niemand. Met deze parade willen we het publiek zeven oefeningen aanbieden die gegarandeerd geluk beloven.”

Lees een uitgebreid artikel in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch, van vrijdag 2 september.