Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Schutter en opdrachtgever krijgen 21 jaar cel voor moord op Yvon Pfaff

* UPDATE 13.59 uur * DEN BOSCH - De 37-jarige Erik van der H, die heeft toegegeven Yvon Pfaff te hebben doodgeschoten, is veroordeeld tot een celstraf van 21 jaar. De 41-jarige William van der H. uit Den Bosch, die volgens het Openbaar Ministerie de opdracht heeft gegeven om Pfaff te doden, moet ook 21 jaar de cel in. De vonnissen werden maandagmiddag geveld door de rechtbank in Den Bosch.

Tegen beide mannen was een celstraf van 19 jaar geëist. Volgens de rechtbank is een 'georkestreerd plan' gemaakt om Yvon Pfaff dood te schieten. De verdachten zouden hebben gesproken over het omleggen van Pfaff en er zou gericht zijn geschoten op het slachtoffer.

Lokaas
Janet van H., de echtgenote van de schutter, is veroordeeld tot een celstraf van 19 jaar. Tegen haar was 18 jaar celstraf geëist. Zij zou lokaas zijn geweest om Pfaff naar een vakantiehuisje in Ewijk te laten komen waar hij werd gedood.

Twee broers van de schutter, Michel van der H. (40) en Rene van der H. (35), hoorden enkele weken geleden een celstraf van 14 jaar tegen zich eisen. Zij zijn veroordeeld tot celstraffen van 6 en 8 jaar.

Harry van den T, een 39-jarige man uit Druten, werd veroordeeld tot een celstraf van 16 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Hij hoorde enkele weken geleden 4 jaar celstraf eisen.

Niet aanwezig
De verdachten waren niet aanwezig bij de uitspraak. Advocaat Yannick Quint gaf maandagochtend al aan dat de hoofdverdachte niet bij de rechtbank zou zijn om het vonnis te horen. Quint vertegenwoordigt hem. ''Daarna zal ik hem natuurlijk over het vonnis informeren'', aldus Quint. 

Uitgebrande auto
Het stoffelijk overschot van Pfaff werd op 22 juni 2014 gevonden in een uitgebrande auto die stond geparkeerd bij landgoed de Pettelaar in Sint-Michielsgestel. Hij bleek te zijn doodgeschoten. De auto werd aangetroffen op landgoed De Pettelaar in Sint-Michielsgestel. Een van de zonen van Pfaff identificeerde zijn vader. Op een foto waarop een arm was te zien, herkende hij een typerende tatoeage.

Lees hieronder het verloop van de zitting terug. Bekijk ook bd.nl/yvonpfaff voor meer nieuws over de moordzaak.