Volledig scherm
De veelbelovende saxofonist Floriaan Wempe ziet in zijn antieke tenorsaxofoon. © Chris Korsten

Sfeervolle avond bij Live Jazz in Hotel Central in Den Bosch

DEN BOSCH - Sinds jaar en dag organiseert Hotel Central elke eerste vrijdag van de maand een laagdrempelige jazzavond met een live- optreden. Ditmaal was het de veelbelovende saxofonist Floriaan Wempe (26) die, ondersteund door een drietal andere professionals, in de brasserie van het hotel het dinerende publiek op een sfeervolle performance trakteerde.

Het repertoire van het kwartet, dat naast Wempe bestond uit Jos Machtel (contrabas), Karel Boehlee (toetsen) en Erik Kooger (drums), omvatte grotendeels muziek die onder de noemer The Great American Songbonk te scharen is.

Met andere woorden een collectie van de succesvolste Amerikaanse jazznummers uit de vorige eeuw, onder meer afkomstig uit Broadway-musicals en Hollywoodfilms. ,,We zijn geen vast kwartet vandaar dat we regelmatig moeten improviseren", bekende Wempe ruiterlijk. ,,Maar dat maakt het juist allemaal zo spannend."

Vintage-look
De in Oegstgeest woonachtige muzikant was uitgerust met een Selmer tenorsax, bouwjaar 1935. ,,Al een jaar of zeven ben ik de trotse eigenaar van dit instrument, dat in de jaren 70 is verzilverd. Dat verklaart meteen de vintage-look. Doordat ik er elke dag op speel, is het instrument in de loop der tijd als het ware een deel van mijn persoonlijkheid geworden. Ik weet het: dat klinkt gek, toch voelt het zo. Het mooie is dat ik zo langzamerhand elke vierkante millimeter van mijn sax ken als mijn broeksknoop. Dat geeft een lekker vertrouwelijk gevoel." 

Volledig scherm
Contrabassist Jos Machtel, met op de achtergrond drummer Erik Kooger. © Chris Korsten
Volledig scherm
Pianist Karel Boehlee was he-le-maal into the music. © Chris Korsten