Volledig scherm
Het Sint Janslyceum in Den Bosch

Sint-Jans in Den Bosch is fors minder in trek

DEN BOSCH - Slechts 41 kinderen uit groep 8 hebben zich aangemeld voor de vwo-brugklassen van het Sint-Janslyceum. Dat is minder dan de helft van vorig jaar (98). 

Het predikaat ‘zwak’ dat deze afdeling had gekregen van de Onderwijsinspectie, is hier debet aan. "Ouders van vwo-leerlingen kijken daarnaar,” weet rector Roel Scheepens.

Mavo-havo
Ook de interesse voor de mavo-havo-brugklas van het Sint-Janslyceum is meer dan gehalveerd; 51 tegenover 118 vorig jaar. Scheepens: "Bij ons begin je precies op het niveau dat je mee kreeg van de basisschool. Dus zitten er minder leerlingen in deze groep. Dat betekent niet dat je geen kans krijgt om op te stromen, maar we bouwen succes op succes. Dat moeten we nog beter uitleggen.”

Scheepens denkt ook dat de drukte in de gangen rond de nieuwbouw en het feit dat alle brugklassen met i-Pads gaan werken, meespelen. "We hebben de reputatie wat traditioneel te zijn, dus niet al ons publiek zit daar op te wachten. Men kijkt de kat uit de boom.”
  257 leerlingen
In totaal zijn er 257 leerlingen die interesse hebben in het Sint-Janslyceum, tegenover 409 in 2015. Het Stedelijk Gymnasium (175), het Pierson College (396) en het Rodenborch College (375) zijn wel populair. Deze drie scholen zullen kinderen moeten teleurstellen. Maandag wordt er geloot, waarbij een speciaal computerprogramma wordt gebruikt. In totaal 166 kinderen zullen dus niet op de school van hun eerste keus kunnen komen.   Bekijk hier een compleet overzicht van alle aanmeldingen.