Volledig scherm
Medewerkers van Versmarkt Van Heinde in Den Bosch.

Sluiting Versmarkt Den Bosch: 'Tilburg en Oss kunnen beter investeren in weekmarkt'

DEN BOSCH - De sluiting van versmarkt Van Heinde in Den Bosch verbaast hem niet eens zo zeer. „Er heerst markthalmania in ons land”, reageert prof. dr. Gert-Jan Hospers van de Universiteit Twente, economische geograaf en hoogleraar Citymarketing. Zijn stelling is dat gemeenten veel beter kunnen investeren in de traditionele weekmarkt dan in een overdekte markthal.

„Rotterdam mag dan een publiekstrekker zijn met zijn Markthal, maar echt niet elke gemeente is daar geschikt voor. Ik vraag me sterk af of er wel genoeg markt is voor al die markthallen.”
Hospers volgt de ideeën voor overdekte markthallen op de voet. „Tilburg heeft nu een tijdelijke Foodhall, Oss heeft plannen voor een versmarkt en ook in Amersfoort, Vlissingen, Zaandam, Enschede en Doetinchem zijn ze met plannen bezig. Dat zijn steden tussen het tafellaken en het servet, zij missen simpelweg de aantrekkingskracht van Rotterdam. Deze steden kunnen beter hun warenmarkten in de open lucht koesteren.” Waterbedeffect
Hospers is met de markthallen bang voor een waterbedeffect. „Je ziet dat ze vaak aan de rand van het centrum worden gepland. Volgens mij is het veel beter om reuring in de binnenstad te houden. De weekmarkt moet een wekelijks feestje in de binnenstad zijn.”Zijn stelling is dat gemeenten veel beter kunnen investeren in de traditionele weekmarkt dan in een overdekte markthal. „Rotterdam mag dan een publiekstrekker zijn met zijn Markthal, maar echt niet elke gemeente is daar geschikt voor. Ik vraag me sterk af of er wel genoeg markt is voor al die markthallen.”  

Volledig scherm
Versmarkt Van Heinde in Den Bosch.