Volledig scherm
Impressie van het scenario met de raadszaal aan het Willemsplein. © DEDRIEarchitecten

Smolders: serieuze studie naar sparen zuidgevel stadhuis

TILBURG - De architect voor stadskantoor 1 in Tilburg moet een serieuze poging doen de gevel aan het Willemsplein zoveel mogelijk te sparen. Dat is de strekking van een motie van Hans Smolders die maandagavond in de gemeenteraad op een meerderheid kan rekenen.

De motie is pikant, omdat in elk geval ook de coalitiepartijen D66 en GroenLinks hun steun hebben toegezegd, zo bevestigen zij. De motie verplicht DEDRIE architecten tot een serieus gesprek met de Tilburgse inspiratiearchitecten over de zuidgevel. De laatsten pleiten ervoor dat die gevel zo goed als intact blijft.

Welstand
Bovendien moet DEDRIE rekening houden met de opvatting van Welstand die stelt dat een eventueel bouwvolume - de zogenoemde ruggengraat of gaanderij - aan de zuidgevel ondergeschikt moet zijn aan het Paleis en substantieel lager moet dan in eerdere ontwerpen.

​Wethouder Erik de Ridder (CDA, Binnenstad) deed recent al beloftes in de lijn van de motie, maar maakt tevens duidelijk dat de ruggengraat als verbindend element binnen het gebouw voor het college van B en W van groot belang is. ,,Er is geen oplossing waarmee iedereen tevreden is", waarschuwde hij al.