Volledig scherm
Het pand waar de Febo zich mogelijk wil vestigen © Bart Gotink/BD

Snackruzie: Febo wil zich in 'winkel' Visstraat vestigen, buurman Kees Kroket boos

Wo 21 sep. De Febo wil zich graag vestigen in een pand aan de Visstraat, waar tot voor kort nog een kledingzaak zat. Op het pand zit geen horecafunctie, maar daar hebben de frietbakkers tot woede van buurman Kees Kroket iets op bedacht.

Door Bart Gotink

De Febo zat lange tijd in een pand aan de Hinthamerstraat. Dat pand liep echter dermate veel schade op toen het Pearlepand instortte dat het tot op de dag van vandaag onbruikbaar is. Bij de Febo zijn ze zich daarom nu aan het 'oriënteren' op een nieuw of een tijdelijk pand, zo meldt Febo-franchisemanager Arnold Spierings. ,,Je belt eigenlijk een beetje vroeg. Er is nog helemaal niks besloten", benadrukt hij.

20 procent
In de zoektocht naar een nieuw pand heeft de Amsterdamse keten haar oog laten vallen op een winkel op de hoek van de Karrenstraat en de Visstraat recht tegenover Kees Kroket. Op dat pand rust de bestemming detailhandel. Winkel dus, en geen horeca. Daarop hebben ze echter een trucje bedacht. Elke winkel in de Bossche binnenstad mag nu al 20 procent ondersteunende horeca aanbieden, zolang er geen alcohol wordt geschonken. De Febo vult daarom op de tekeningen bij de aanvraag haar pand zo in, dat er voor 20 procent aan zitplaatsen (12) is in de zaak. De rest van het vloeroppervlak (keuken, verkoopgebied, toiletten, 'stagebied') valt volgens de keten niet onder horeca, maar is onderdeel van de 'winkel'.

Verschilt per gemeente
Niets nieuws voor de Febo, aldus Spierings. ,,Wij hebben op meer locaties in Nederland een pand dat onder detailhandel valt. Het verschilt per gemeente hoe ze daarmee omgaan", stelt hij. Over het pand aan de Visstraat zegt hij dat nog bekeken moet worden 'wat daar allemaal mogelijk is'. ,,Het maakt bijvoorbeeld nogal uit of we bijvoorbeeld ook een deur aan de Karrenstraat mogen maken. We moeten zien wat de mogelijkheden zijn voor we besluiten in welk pand in Den Bosch we willen investeren."  

Mogelijke concurrentie
Het pand ligt recht tegenover Kees Kroket, waar ze op zijn zachts gezegd 'niet blij' zijn met de nieuwkomer, aldus mede-eigenaar Pieter van de Meerakker. ,,Drie jaar geleden hebben we onze hele zaak verbouwd. Bij zo'n investering kijk je ook naar waar in de toekomst de mogelijke concurrentie komt te zitten. Op het pand waarin Febo wil komen rust detailhandel. Hier hadden we dus geen rekening mee gehouden", aldus Van de Meerakker, die stelt 'juristen erop te hebben zitten'. Hij vreest dat de komst van de Febo hem veel geld gaat kosten.

Geen groei
Die jurist is Marieke van de Sande van ABAB Vastgoedadvies B.V.. Zij ziet in de Febo ook 'puur horeca'. ,,Ik zie niet in hoe dit onder detailhandel kan vallen. Het bestemmingsplan geeft burgers ook een rechtszekerheid. Daar moeten we op kunnen vertrouwen." Zij wijst erop dat de gemeente 'geen groei van het aantal horecabedrijven nastreeft'. Nieuwe initiatieven kunnen op deze manier bovendien niet worden beoordeeld op 'wenselijkheid en meerwaarde', zoals bijvoorbeeld wel is gebeurd bij het pand van Pieter van Os, aldus Van de Sande. En die meerwaarde ontbreekt hier, zo stelt zij, doordat Kees Kroket al op de hoek zit. ,,Daarmee doet het enkel afbreuk aan de omgeving."

Nieuw pand
Het is verder nog niet duidelijk wat er met het Febo-pand aan de Hinthamerstraat gaat gebeuren. Spierings: ,,Daar loopt nog een huurcontract, dus ook daarover is nog niks besloten. Mogelijk openen we een tweede vestiging, misschien gaat het om een tijdelijke vestiging tot de Hinthamerstraat weer in bedrijf is. We zijn in elk geval met de gemeente en andere partijen druk op zoek om een alternatief te bieden voor de gedupeerde Febo-ondernemer." 

De gemeente Den Bosch komt vermoedelijk later met een reactie.

Volledig scherm
Het pand waar de Febo zich mogelijk wil vestigen met op de achtergrond Kees Kroket © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
Het pand van de Febo aan de Hinthamerstraat © Bart Gotink/BD