Volledig scherm
Een ander model wordt opgeladen via een pantograaf op het dak van de bus (De Vliert). © Paul Roovers / BD

Snel veel meer elektrische stadsbussen in Den Bosch

DEN BOSCH - Het aantal elektrische stadsbussen in Den Bosch wordt snel uitgebreid. Binnen drie jaar komen er 11 bussen bij.

Dinsdagochtend stonden vertegenwoordigers van onder anderen gemeente, provincie en Arriva officieel stil bij de uitbreiding van de proef met elektrische bussen in de stad.

Transferia
Voorlopig gaan de bussen rijden op de twee transferialijnen in de stad; van Pettelaarpark naar Parade en van De Vliert naar de Sint-Josephstraat. Maar betrokkenen bij het project willen ook ervaringen gaan opdoen op buslijnen naar stadswijken.

De bus die rijdt op elektriciteit is niet helemaal nieuw in de stad. De minibusjes rijden al een paar jaar in de binnenstad. Ook met grotere stadsbussen is sinds 2009 al ervaring opgedaan. Nu wordt, zoals dat heet, opgeschaald. ,,De afgelopen tijd hebben we veel technische ervaring opgedaan. Nu gaat het er om vast te stellen hoe de elektrische bussen zich houden in een reguliere dienstregeling", zegt projectleider Marc Pluijgers van de gemeente.

Inductieplaat en pantograaf
In de uitgebreidere proef rijden zowel bussen die opgeladen worden met inductieplaten in het wegdek als bussen die voorzien zijn van een pantograaf, een geleider op het dak. Die krijgt dan tijdens het in en uitstappen een nieuwe dosis elektriciteit. Daarvoor wordt in juni bij transferium De Vliert een oplaadpunt gebouwd.

Volledig scherm
Elektrische bussen in Den Bosch worden opgeladen via inductie aan de onderkant van de bus (Pettelaarpark). © Paul Roovers / BD
Op 10 mei stonden vertegenwoordigers van onder anderen gemeente, provincie en Arriva officieel stil bij de uitbreiding van de proef met elektrische bussen in Den Bosch. De bussen zijn naast schoner ook stiller. Beelden: Paul Roovers / BD