Volledig scherm
Mevrouw Ali staat in de deuropening, haar man komt richting hun nieuwe ‘thuis’ gelopen in het voormalige Belastingkantoor in Tilburg. © John Schouten/Beeld Werkt

'Sneller permanent azc in Tilburg'

TILBURG - Tilburg gaat het proces om te komen tot een nieuw asielzoekerscentrum versnellen. Dat gaf wethouder Mario Jacobs maandagochtend aan tijdens de raadscommissie sociale stijging.

De Tilburgse politiek besprak de brief van Commissaris van de Koning Wim van de Donk, die een moreel appel doet op de Brabantse regioclusters meer asielzoekers op te vangen. Een brief die door bijna de gehele gemeenteraad positief werd ontvangen.

Het permanente asielzoekerscentrum was aanvankelijk gepland in 2018, als de periode dat asielzoekers worden opgevangen in St. Jozefzorg afloopt. Die tijd zou de gemeente alle tijd geven een zorgvuldig proces te doorlopen, zoals het met de stad een geschikte locatie bepalen. Door de versnelde procedure wordt de planning krapper. "We zullen de balans tussen snelheid en zorgvuldigheid goed moeten bewaken", aldus Jacobs.

Proef statushouders
Jacobs kondigde daarnaast een proef aan om asielzoekers die in Tilburg zijn opgevangen en een status krijgen, ook in Tilburg te laten vestigen. "Je ziet nu al dat sommige asielzoekers een sociaal netwerkje hebben opgebouwd. Het zou zonde zijn als ze die contacten weer kwijt te raken als ze 'at random' een plaats in Tilburg krijgen toegewezen.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen