Volledig scherm
Paul Depauw volgde een speciale opleiding om de nieuwe operatie uit te mogen voeren. © Elisabeth-TweeSteden

Sneller weer op de been na herniaoperatie in Tilburg

TILBURG - Met een hernia naar het ziekenhuis en een paar uur later weer buiten staan, met 80 procent minder pijn. Dat is wat het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) mogelijk wil maken.

Gedurende een onderzoeksperiode van twee jaar wordt een deel van de patiënten volgens een nieuwe, veelbelovende techniek geopereerd. Het ETZ neemt, samen met enkele andere ziekenhuizen, deel aan een van de grootste herniastudies wereldwijd. Het onderzoek moet uitwijzen of de nieuwe techniek zóveel voordelen biedt dat hij standaard vergoed zou moeten worden.

Hoopvol
De Tilburgse neurochirurg Paul Depauw heeft een speciale opleiding gevolgd om de operatie uit te mogen voeren en is hoopvol. Patiënten zijn straks mogelijk sneller weer op de been en hebben een kleinere kans op klachten in de toekomst. Dit komt doordat de nieuwe techniek (PTED geheten) minder kans geeft op beschadigingen aan spieren, zenuwen of tussenwervelschijf. Ook hoeft de patiënt bij de nieuwe techniek niet onder narcose, waardoor hij dezelfde dag nog naar huis kan.

Lees in het Brabants Dagblad van dinsdag 23 augustus een uitgebreid artikel over deze operatietechniek en het onderzoek waarvoor het ETZ samenwerkt met een aantal andere ziekenhuizen.