Volledig scherm
Jan Spijkers uit Ravenstein rijdt voor het tweede jaar rond in de Taxus Taxi. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Snoeiafval taxus is weer welkom in strijd tegen kanker

OSS/BOXMEER - Het is opnieuw zover: wie taxusplanten in de tuin heeft, kan het snoeisel gratis laten ophalen. Veel kankerpatiënten hebben baat bij de werkzame stof in het snoeisel.

Twee organisaties die zich bezig houden met het ophalen van het snoeisel van taxusplanten zijn Taxus Taxi uit Boxmeer en Vergroot de Hoop (en verklein de kanker) uit Beverwijk. Vergroot de Hoop haalt taxus op in onder meer Tilburg, Zaltbommel en Vught. "Wij hebben vorig jaar 260.000 kilogram opgehaald, goed voor 2600 chemokuren", licht projectleider Monique Zeeuw toe.

"In totaal hebben we 106.000 euro overgehouden voor donaties aan goede doelen die zich met kankerbestrijding bezighouden." Grote verschil met Taxus Taxi (vorig jaar goed voor 350.000 kilo snoeiafval) is dat Vergroot de Hoop gemeenten, hoveniers en kerkhoven inschakelt voor het taxussnoeisel. "Op verschillende locaties per gemeente komen inzamelbakken. Die laten we ophalen door een transportbedrijf."

Wie niet wil wachten op inzamelbakken kan op de website van Taxus Taxi een afspraak maken om snoeiafval te laten ophalen.