Volledig scherm
Als een F-16 uit de hangar in Volkel ging, dwarrelde chroomstof op en konden werknemers het stof inademen. © Jeroen Appels/Van Assendelft

SP wil schadefonds en enquête voor Defensie-slachtoffers chroom 6

VOLKEL / TILBURG - De SP wil dat er een schadefonds komt voor (oud-)medewerkers van Defensie die gezondheidsklachten hebben door het werken met het kankerverwekkende wapenschoonmaakmiddel PX-10 of chroom-6. Ook wil de partij een parlementaire ondervraging naar de problemen met het middel.

Volgens de partij laat het onderzoek in opdracht van Defensie over PX-10 nog te veel vragen open. Met een parlementaire ondervraging kan alle schijn van misleiding worden weggenomen, aldus Kamerlid Jasper van Dijk. De SP eiste eerder al dat de PX-10 zaak opnieuw onderzocht zou worden.

Ook op vliegbasis Volkel is met chroom 6 gewerkt.

Geen verband
Minister Jeanine Hennis (Defensie) heeft eerder laten weten geen aanleiding te zien voor nieuw onderzoek naar PX-10. Volgens haar heeft onderzoek van het RIVM uitgewezen dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen het ziektebeeld van oud-medewerkers en het werk bij Defensie. De verf wordt nog steeds gebruikt bij Defensie. Er lopen nog 95 individuele claims van (oud)werknemers bij Defensie die zeggen ziek te zijn geworden door het wapenschoonmaakmiddel.

PX-10 bevatte tot diep in de jaren tachtig het kankerverwekkende benzeen. Benzeen kan leiden tot acute myeloïde leukemie, een vorm van kanker die het bloed en het beenmerg aantast.

Schadevergoeding
Nadat Defensie in 2008 aansprakelijk was gesteld voor gezondheidsschade door werkzaamheden met het middel, voerde het ministerie een intern onderzoek uit. Daarna gaf het departement opdracht aan het RIVM om de blootstelling en gezondheidseffecten van het werken met PX-10 te onderzoeken. Het ministerie heeft een aantal (oud-)medewerkers dat ziek is geworden door werken met chroom-6 een schadevergoeding betaald.

NS

Chroom 6 is niet alleen in gebruik bij Defensie. In maart van dit jaar werd bekend dat de NS de verf gebruikt heeft, onder meer in de werkplaats in Tilburg.  Zo'n 700  Tilburgers zijn via de afdeling Sociale Zaken van de gemeente mogelijk in aanraking gekomen met het middel, zo bleek op 18 augustus.

De gemeente Tilburg is daarvoor aansprakelijk gesteld.