Volledig scherm
De gele stukken staan voor de groeiruimte van het stadskantoor. © BD

Speelruimte uitbreiding stadskantoor Tilburg bepaald

TILBURG - Geen fraaie nieuwe impressie voor stadskantoor-1 in Tilburg, maar een kaartje met een contour: B en W hebben exact bepaald binnen welke grenzen het stadhuis mag worden gerenoveerd en uitgebreid. 

Dat is ook aan de zuid- (Willemsplein), de west- (Meesters) en oostkant (Katterug) toegestaan. Maar in totaal is de 'groeiruimte' bescheidener dan in alle eerdere varianten. Zo blijft tussen de Heikese kerk en de nieuwe vleugel minstens 19 meter open, dat was eerder ooit 6.

Blokkeren
Toch staat de keuze van B en W opnieuw op gespannen voet met de wensen van de erfgoed- en architectenlobby. Zo wilde die elke uitbreiding aan de kant van het Willemsplein blokkeren. "Maar de verbindingszone tussen het Paleis en de bestuursvleugel is nodig om het kantoor intern goed te laten functioneren", stelt wethouder Erik de Ridder (CDA).

Mogelijke nieuwbouw van Max herenmode zit niet meer in het voorstel. De gemeente wacht het initiatief van de eigenaar af. De gemeenteraad hakt op 18 juli de knoop door over de stedenbouwkundige contour. Dan kan architectenbureau DEDRIE aan de slag met het uiteindelijke ontwerp. Eerdere ontwerpen leverden steeds veel kritiek op.

De gele vlakken in de afbeelding staan voor de groeiruimte van het stadskantoor. Lees meer nieuws over de Primark op bd.nl/primark.