Volledig scherm
© RGBStock

Staak die blurringproef en ga lobbyen in Den Haag

Ma 15 aug. Rijk dacht niemand er van te worden. Sterker: enkele weken na het ingaan van de proef had bijvoorbeeld restaurant KEK niet eens een begin gemaakt met de verkoop van bakjes kreeftensoep voor thuis.

Door Bart Gotink

Dertien zaken in de Vughterstraat en de Hinthamerstraat mogen meedoen aan de blurringproef, waarin horeca en detailhandel vermengen. Fietsenmaker Remeber Bikes verkoopt bier, een restaurant verkoopt zijn lekkerste gerechten en wijnen voor thuis. ‘Een verlevendiging van de binnenstad’, kraaien ondernemers en gemeente. Vooral in de Vughterstraat moet de pilot helpen tegen leegstand. Ondernemers blijken echter niet super enthousiast, gezien het feit dat een deel nog altijd niet gestart is.

Handhaven verplicht
Gefrustreerde slijters zien drank bij de fietsenmaker echter als oneerlijke concurrentie. In Nieuwegein leidde dat al tot een rechtszaak. De proef wordt in alle gemeenten echter met dezelfde documenten onderbouwd. Vrouwe Justitia was helder: de proef is illegaal. Om er zeker van te zijn dat er geen gedoogsituatie ontstaat, zette de rechter er direct een dwangsom op. Handhaven is verplicht. Daarbij nam de rechter ook mee dat de staatssecretaris een tegenstander is. Een wetswijziging zit dus niet in de pijplijn.

Bühne
Den Bosch ‘bestudeert’ nu deze uitspraak. Tot die tijd mag er lekker doorgeblurd worden. In Oss klonk de wethouder wat stoerder. „Die brief van de Slijtersunie leggen we onderop de stapel.” Taal voor de bühne. Als de Slijtersunie ook daar aanklopt, (en waarom zouden ze niet?), zal de rechter gehakt maken van de proef.

Lobby
Doorzetten betekent niets meer dan uitstel van executie. Als Den Bosch zoveel waarde hecht aan alcohol in winkels, staak dan de proef en ga lobbyen in Den Haag. Met verkiezingen in maart kan het eind volgend jaar zomaar een legale proef zijn.