Volledig scherm
De buschauffeurs verzamelen zich op de Fatimastraat in Tilburg © Toby de Kort

Stakende buschauffeur Arriva Tilburg: 'In principe zijn we eruit'

*UPDATE : 16.25  uur* TILBURG - Er lijkt een akkoord bereikt te zijn tussen buschauffeurs en vervoerder Arriva over scherpere beveiliging op de bussen. De buschauffeurs van Arriva in Tilburg hebben sinds zaterdagochtend het werk neergelegd. De aanleiding voor de staking is de overval op een bus op vrijdagavond.

Na overleg tussen Arriva, de chauffeurs en de vakbonden zijn voorstellen uitgelekt. Binnen 7 weken zouden er pinautomaten in de bussen moeten zitten, minder dagkaarten verkocht moeten worden en minder cashgeld in de bussen aanwezig moeten zijn. Ook zouden er vanaf 18.00 uur beveiligers komen op alle stadsbussen van Tilburg. De nieuwe maatregelen zouden bij een akkoord per direct ingaan. Een chauffeur zei tegen BD-verslaggever Joris van Egmond dat de partijen 'er in principe uit zijn'.

Eerder werd voorgesteld om de beveiligers vanaf 19.00 uur in de bussen te plaatsen. Daar gingen de chauffeurs niet mee akkoord. 

'Geen cash geld meer in bus'
Ongeveer 60 buschauffeurs geven aan per direct geen cash geld meer in de bus te willen hebben, ook eisen ze beveiliging. Chauffeurs die anoniem willen blijven zeggen de overvallen meer dan zat te zijn. 

Volgens een woordvoerder wil Arriva hetzelfde als de chauffeurs maar heeft de vervoerder daar meer tijd voor nodig. Aanstaande dinsdag 25 april gaat Arriva met de vakbonden aan tafel. Volgens de vervoerder is de staking een begrijpelijke reactie, maar is het geen oplossing voor het probleem.

Ook de Tilburgse politiechef en burgemeester Noordanus mengen zich in het gesprek. De burgemeester zegt de zorgen van de chauffeurs te snappen.Noordanus is ook voor een cashloze bus, maar begrijpt dat dit niet binnen één dag gerealiseerd kan worden. 

Vakbond
Volgens vakbond CNV Vakmensen is er al geruime tijd een gesprek met Arriva gaande om de bussen zonder cash te kunnen laten rijden. Dat zegt CNV-bestuurder Evert Jan van de Mheen in een persbericht.

Van de Mheen zegt begrip te hebben voor de staking. “Het is heel vervelend dat er nu mensen voor niks bij een bushalte staan te wachten. Maar ik begrijp de chauffeurs. Het is van de zotte dat je niet op een normale manier je werk kunt doen. Het kan je zomaar gebeuren dat er een paar gekken met een wapen je bus in stappen – en dan ben je machteloos.” 

Ook de FNV gaat in gesprek met Arriva. Het is niet bekend hoe lang de staking nog zal duren. Arriva meldt op haar site dat de chauffeurs tot 'nader bericht' niet zullen rijden.

Eerdere afspraak niet nagekomen
Volgens één van de stakende chauffeurs zou er eerder al afgesproken zijn dat er op bepaalde lijnen beveiligers meereden, dat gebeurde tot nu toe niet altijd. 'Toch rijden we dan door', zegt hij tegen onze verslaggever.

Whatsapp
Volgens de verslaggever kwam de organisatie van de staking vlak na de overval van vrijdagavond al tot stand. De chauffeurs hielden onderling contact met elkaar via een whatsapp-groep.

Passagiers
Op het busstation in Tilburg worden passagiers door werknemers van Service & Veiligheid ingelicht over de staking. Er stonden zaterdagmiddag zo'n 50 gestrande reizigers te wachten op een bus. Er is vooralsnog geen vervangend vervoer geregeld.

Overvallen
Op vrijdagavond werd een buschauffeur op de Lage Witsiebaan in Tilburg overvallen door een man met een wapen. Eerst kwam naar buiten dat de daders op heterdaad waren gepakt, maar later werd gemeld dat zij waren gevlucht.

Het is niet de eerste overval op buschauffeurs in Tilburg, op 10 en 18 maart werden ook chauffeurs bedreigd en moesten zij geld afstaan.