Volledig scherm
Een onderdeel van de expositie in SM's. © Marc Bolsius

Stedelijk Museum brengt met Chapman, Rist en Lester grote namen bij elkaar (video)

DEN BOSCH - Het Stedelijk Museum in Den Bosch (SM's), heeft met de expositie Heaven, Hell & Earth op voorhand een topper in huis. Voor deze eigentijdse variant op het beroemde drieluik De Tuin der Lusten van Jeroen Bosch, brengt het Bossche museum grote namen bij elkaar.

Zo nemen de Engelse kunstbroers Jake en Dinos Chapman met grote toewijding de afdeling Hell voor hun rekening. Fucking Hell uit 2008 is een bijzondere uitleen die bestaat uit negen tableau’s boordenvol handgemaakte modelfiguurtjes. Een inktzwarte installatie vol zombies, SS'ers , Hitler en Anne Frank. De mens is nu eenmaal heel goed in het slechte. Een opvatting die de Capman-brothers delen met hun vakgenoot Jeroen Bosch.

Gelukzaligheid en erotisch
Voor Heaven wordt Zwitserse kunstenares Pipilotti Rist in stelling gebracht. Haar video-installatie Homo Sapiens Sapiens uit 2005 bekijken bezoekers vanaf een ligbedje. Wie haar werk in woorden wil vangen komt een heel eind met: gelukzaligheid, sensueel, erotisch en psychedelisch.

Aan de Nederlandse Gabriel Lester de schone taak om deze werken met zijn nieuwe video-installatie Aeon (eeuwigheid) aan elkaar te verbinden. Speciaal voor de expositie maakte hij een film over de oneindige kringloop van gebeurtenissen in een menselijk leven. Met daarbij de Indiase kermisattractie de Steile Wand als symbool.

Heaven, Hell & Earth Stedelijk museum ’s Hertogenbosch is te zien van 24 september 2016 tot en met 15 januari 2017. 

Lees een verhaal over exposities in het Brabants Dagblad van zaterdag 24 september.

Bekijk hieronder het werk van Pipilotti Rist.