Volledig scherm
Sommige toeschouwer staan even 'voor paal' © Peter de Bruijn

Straattheater Boulevard: Elanders en wasvrouwen brengen bezoekers in beweging

Zo 14 aug. "Ze geloven thuis nooit dat een eland mijn ijsje heeft opgegeten.” Tony van der Donk uit Rosmalen moet er nog eventjes van bijkomen.

Door Peter de Bruijn

“Die eland duwde zijn neus zomaar in mijn ijsje. Hij mag het hebben, hoor. Ik vind het knap hoor dat die mensen zich zo goed kunnen inleven. Leuk dat straattheater.”

Sabbelen
Even later staat één van de Elanders van straattheatergroep Babok rustig op de mouw van een bezoeker aan Theaterfestival Boulevard te sabbelen. “Een bijzondere ervaring. Licht ongemakkelijk, dat gebeurt mij niet zo vaak”, aldus Herman Nicolai uit Den Bosch.

Uitzicht
Er is zaterdag volop straattheater op de Parade. Vijf wasvrouwen van Directie & Co hangen frisgewassen lakens op. Chris uit Heeze is tijdens het straattheaterstuk een minuut of tien één van de ‘palen’ van de waslijn. “Je staat eerste rang hè”, zegt hij nadat de wasdames vertrokken zijn. “Je hebt het beste uitzicht. Leuk dat ze het publiek erbij betrekken.”

Brabanders
“We willen mensen in beweging zetten”, zegt Judith Hermarij van Directie & Co, die nog druipt na het watergevecht dat de voorstelling ‘Was XL’ afsluit. “Dit was een goed publiek. In Brabant is het altijd prima. Brabanders durven lekker dichtbij te komen.” Ze vervolgt: “Het stuk gaat om de chemie tussen vrouwen. Als je vijf vrouwen bij elkaar zet, gebeurt er gewoon heel veel. Ze hebben lol, maar er is ook haat en nijd. De was is ons bestaan”, zeg maar.

Lees meer nieuws, blogs en achtergronden over Theaterfestival Boulevard via bd.nl/boulevard.

Volledig scherm
Straattheater op Boulevard © Peter de Bruijn
Volledig scherm
Vijf wasvrouwen van Directie & Co vertellen met lakens hun verhaal © Peter de Bruijn