Volledig scherm
Geveltuin in Den Bosch © Bart Gotink/BD

Strijd voor meer groen in stad: 'Markt kan wel een grote Lindeboom gebruiken'

Ma 6 jun: Een grote lindeboom, dat kan de Markt nog wel gebruiken. Want die paar bomen in de hoek, die kunnen Frank Bruggeman niet echt bekoren. Schaamgroen of compromisgroen, noemt hij het. 

Door Bart Gotink

Ze zijn er neergezet uit schaamte, juist vanwege het gebrek aan groen op het plein. „En dan gaat het ook nog om de meest ongunstige boomsoort. Als ik eraan schudt, valt er geen beestje uit. Dat weet ik zeker.”

40 procent
Kunstenaar Bruggeman strijdt voor een groenere stad. En omdat 40 procent van de grond in particulier bezit is, moet daar als eerste de winst behaald worden. Samen met het Stedelijk Museum werkt hij aan ‘Onttegel de voortuin’. Bosschenaren met een stenen voortuin konden daarin een tuinontwerp binnen. De winnende tuin is de voortuin van Rob en Emmy op het Vijfde Donk (zie foto 3).

Moestuinhype
Doel: iedereen moet aan het werk voor een groenere (voor)tuin. Want ondanks de moestuinhype, kiezen de meeste mensen thuis ‘gewoon’ voor steen of grind. Lekker makkelijk en praktisch. En dan heeft Bruggeman het nog niet eens gehad over die ‘schuttingterreur’. Wat is er mis met een heg?

Orchidee
Nee, met dat soort modegrillen heeft Bruggeman sowieso weinig. Neem de orchidee die tegenwoordig menig vensterbank siert. „Ooit was dat een mooie, exclusieve bloem. Nu heeft iedereen zo’n bloem, bijna van plastic. Het is het kasskakoopje geworden.” Het weghalen van 1 vierkante meter tegels of grind voor beplanting heeft al direct effect, benadrukt hij maar. Beter voor de leefbaarheid, de afwatering, de biodiversiteit en voor de hitte in de stad. En je wordt er gelukkiger van. Een beetje groen. Hoe de Bosschenaar zover te krijgen? „Ik hoop op een vliegwieleffect. Bij een van de ingeschreven adressen proberen ze de hele straat mee te krijgen. Dat moeten we ondersteunen.”

Steen
En zo proberen veel inwoners wel iets. Maar toch: grind of stenen, het is uiteindelijk toch het makkelijkst. Dat blijkt vooral na het zien van een paar geveltuintjes in de Prins Bernhardstraat, waar vooral een hoop zand ligt. Bruggeman: „Oké, hier is het wel heel kaal. Je moet wel elk jaar iets aan je tuintje doen.”

Hup dus, aan het werk!

Volledig scherm
De Bossche winnaar van een nieuw tuinontwerp op de Vijfde Donk. © Frank Bruggeman
Volledig scherm
Schaamgroen op de Markt in Den Bosch © Bart Gotink/BD