Volledig scherm
Werk bij Pieter van Os in de Snellestraat © Bart Gotink/BD

'Strop van tienduizenden euro's': vergunning voor pizzeria bij Pieter van Os was al toegezegd

Ma 12 sep. De toezegging tot een vergunning was binnen, en dus werd er een business plan gemaakt en werd de inrichting gekocht. Maar tot woede van Jacqueline van Liempd en haar partner werd de vergunning voor een nieuwe authentieke pizzeria in het pand van Pieter van Os alsnog geweigerd, met tienduizenden euro's schade tot gevolg. ,,We worden nu weggezet als koekenbakkers."

Door Bart Gotink

Het tweetal runt al een pizzeria in de Arnhem. 'Authentiek en op niveau', benadrukt Van Liempd. "We wilden niet zomaar een fastfoodzaak beginnen, maar een echt restaurant. En daarvoor zijn we ook geroemd met onze andere zaak in Arnhem."

Prutsers
Voor hetzelfde concept zoeken de twee al langer een pand in Den Bosch. Hier is nog ruimte voor een pizzeria, bleek uit eigen marktonderzoek. Toen vorig jaar bleek dat het pand in de Snellestraat vrijkwam, gingen de initiatiefnemers meteen in gesprek met de eigenaren. Van Liempd: ,,We hadden ons goed voorbereid, want we zijn geen prutsers. Er is marktonderzoek gedaan en er ligt een gedegen business plan voor de zaak." 

Hele dag reuring
De gemeente gaat mee in de plannen, constateert Van Liempd. ,,Op hun verzoek hebben we de plannen zelfs nog wat bijgeschaafd. Zo wilde de gemeente graag de hele dag reuring in het gebied, en niet enkel 's avonds. Daarop hebben we besloten vanaf een uur of tien koffie met Italiaanse broodjes te serveren als lunch. Zo zou er de hele dag aanloop zijn."
Samen met andere horecaondernemers moest het pleintje ook wat meer 'swung' krijgen. ,,Op dat pleintje kan nog zoveel. Het is een mooi stukje Den Bosch, maar het is er nog niet echt gezellig voor het winkelend publiek."

Binnenhuisarchitect
Op 1 maart 2016 volgt een brief van de gemeente, waarin wordt gesteld dat 'ingestemd kan worden met de vestiging van een extra restaurant in het horecaconcentratiegebied'. Dat is voor het duo het startsein te gaan investeren. Er wordt met aannemers gesproken, een marketingbureau wordt ingeschakeld, een binnenhuisarchitect maakt een plan en stoelen en tafels worden gekocht. En ook met de gemeente wordt gesproken wat er nog voor nodig is om te starten. 

'Zwerfgebied'
Die vergunning blijft echter uit. Tot eind juli, 'uit het niets', de horecavergunning wordt geweigerd. Een toelichting blijft uit. Op vragen om een gesprek komt naar eigen zeggen geen enkel antwoord. De motivatie moeten ze uit de krant lezen, als deze schrijft over antwoorden op vragen van de Bossche Volkspartij. De pizzeria heeft 'geen meerwaarde',  zo stelt B en W daarin. Het horecaconcentratiegebied heeft nu een 'zwerfgebied'. 'Juist de zwerfgebieden, met een gezonde mix tussen horeca en detailhandel, maken een binnenstad aantrekkelijk', constateert B en W in de antwoorden.

Koekenbakkers
Maar officieel weten Van Liempd en haar partner nog van niks. Van Liempd is woedend. ,,We worden in de antwoorden weggezet als twee koekenbakkers, die maar wat zouden doen. Maar we willen niet zomaar een pizzeriaatje beginnen en we hebben het heel zorgvuldig aangepakt. Vanuit de gemeente wordt nu het straatje schoongeveegd en wij zitten met de schade."

Schadevergoeding
Voorlopig heeft het tweetal - opnieuw -  een gesprek aangevraagd met de wethouder. Een juridische procedure wordt overwogen, om een planschadevergoeding te krijgen, maar voorlopig gaan de restauranthouders zich eerst 'bezinnen' op wat nu. Van Liempd: ,,We willen nog altijd heel graag een zaak in Den Bosch, dus willen ook niet iedereen tegen ons in het harnas jagen. We gaan maar weer op zoek naar een mooie andere locatie."

Reactie gemeente
Op de vraag waarom de gemeente van standpunt is gewijzigd, komt geen helder antwoord. Een woordvoerder geeft aan 'dat de gemeente heeft meegedacht met de initiatiefnemers bij indiening van het conceptbouwplan. Dit om de (on)mogelijkheden te bezien met betrekking tot omzetting van detailhandel in horeca. (...) Uiteindelijk heeft het college besloten om de functie van detailhandel niet te wijzigen.' 
Volgens de woordvoerder klopt het verder dat er nog geen ‘nadere toelichting’ naar de initiatiefnemers heeft plaatsgevonden. Een afspraak met Van Liempd en haar partner is pas ingepland na de vragen van deze krant. ,,Een eerdere afspraak is door de vakantieperiode niet gelukt. Dit overleg staat nu gepland voor eind volgende week. Dan zullen de initiatiefnemers wellicht zelf het onderwerp van geleden schade inbrengen. De gemeente zal dan een reactie geven aan de initiatiefnemers en doet dat niet nu al vooruitlopend daarop."