Volledig scherm
De blijvende herinnering aan het gezin Van der Sluis is er dankzij Christ van der Ven (foto). © Roy Lazet

Struikelen over het schrijnende niet-weten in Den Bosch

DEN BOSCH – Maar zo’n 250 stappen is het van de Minderbroederstraat 32 naar de Markt 25 in Den Bosch. Het hadden misschien levensreddende stappen kunnen zijn voor Ro van der Sluis en haar 14-jarige zoontjes Elias en Emil.

De bewoners van de Minderbroederstraat 32 ontvangen eind augustus 1942 een oproep zich te melden voor transport naar Westerbork. Ze krijgen te horen dat ze aan het werk moeten in Poolse kampen. Ro weet niet wat te doen maar besluit om te gaan. Ze komen 3 oktober aan in Westerbork. Ze overleven het niet.

Wat overblijft van het gezin zijn wat schaarse feiten en trieste jaartallen. En vanaf woensdag een rijtje struikelstenen als pijnlijke herinnering aan een te kort leven: betonnen steentjes met in een messingplaatje de naam, geboortedatum, deportatieplaats en overlijdensdatum gegraveerd. De blijvende herinnering aan het gezin Van der Sluis is er dankzij Christ van der Ven; hij klopte aan bij Tjeu Cornet en Jan Huige, die er twee jaar geleden voor zorgden dat er struikelstenen in de Boterweg kwamen ter herinnering aan twee weggehaalde Joodse gezinnen.