Volledig scherm
© Thinkstock

Student betaalt in Den Bosch hoofdprijs voor een kamer (grafiek)

DEN BOSCH - 88 procent van de studenten die in Den Bosch woont, betaalt een hogere huur dan volgens het wettelijk puntensysteem voor huurprijzen is toegestaan. Dit concludeert de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) op basis van eigen onderzoek. Den Bosch spant daarmee de kroon van alle Nederlandse studentensteden.

Van de studenten die in Tilburg wonen, betaalt bijna twee derde deel in verhouding te veel huur. Gemeten over heel Nederland betaalt bijna driekwart van de uitwonende studenten een hogere huur dan volgens het wettelijk puntensysteem voor huurprijzen is toegestaan.

Huurprijzen
In Den Bosch betalen studenten gemiddeld zo'n 326 euro voor een kamer, in Tilburg is de gemiddelde huurprijs 284 euro. De gemiddelde huurprijs van studentenwoningen in Nederland bedraagt 323 euro. De kosten voor kamers zijn voor studenten daarmee hoger dan ooit. Duurste studentenstad is Amsterdam (gemiddeld 415 euro per maand voor een kamer), goedkoopste is Enschede (248 euro). 

'Huisjesmelkers aanpakken'
LSVb-voorzitter Stefan Wirken vindt de cijfers verontrustend: "Studenten moeten vaak veel geld lenen om hun huur te betalen. Zeker nu studenten ook nog eens hun basisbeurs kwijt zijn, is het belangrijk dat studenten niet te veel betalen en huisjesmelkers dus hard worden aangepakt."

Checkjekamer.nl
Het onderzoek van de LSVb is gebaseerd op gegevens van de eigen website Checkjekamer.nl. Op deze site kunnen studenten controleren of hun huurprijs binnen de wettelijke normen valt. In 2015 vulden 2679 studenten een huurcheck voor hun kamer in. Deze studenten wonen verspreid over de grote en kleinere studentensteden in heel Nederland.