Volledig scherm
Dementievriendelijke supermarkten. © Joannes Zwijsen

Supermarktpersoneel Tilburg leert omgaan met licht dementerenden

TILBURG - Steeds vaker worden supermarkten bezocht door klanten met een lichte vorm van dementie. Door middel van trainingen wordt getracht personeel daar beter op voor te bereiden.

Caissières en vakkenvullers van de Albert Heijn XL in de Tilburgse binnenstad kregen dinsdag een cursus omgaan met dementie die werd verzorgd door woonzorgcentrum Joannes Zwijsen in samenwerking met Alzheimer Nederland. Dat is meer en meer van belang, meent projectleider Margreet de Jong van Joannes Zwijsen. „De zorg is tegenwoordig zo ingericht dat mensen veel langer thuis moeten blijven wonen, ook als ze beginnen te dementeren.”

Het begint bij het herkennen van demente klanten. „Dat kun je bijvoorbeeld zien als oudere mensen ronddwalen in de winkel”, geeft De Jong aan. „Ook als ze boodschappen niet kunnen vinden of wel een lijstje hebben, maar producten niet herkennen. Of mensen die hamsteren, die bijvoorbeeld iedere dag weer een pak melk kopen.” Tips om met dergelijke klanten om te gaan, zijn onder meer vragen om te helpen bij het zoeken, het betalen en het inpakken van producten. Geduld en duidelijk spreken zijn belangrijk.