Volledig scherm
Bewoners van de noodopvang houden uit protest hun voedselkaarten omhoog.

Syriërs in Autotron weigeren avondmaaltijd en dreigen met hongerstaking

* UPDATE 22.27 uur * ROSMALEN - Een grote groep Syriërs heeft woensdag in de noodopvang voor vluchtelingen in Rosmalen de avondmaaltijd geweigerd. De naar verluidt 400 asielzoekers noemen dit de start van een hongerstaking. Volgens het COA zijn hooguit 50 tot 60 mensen betrokken bij de actie en is van een hongerstaking nog geen sprake.

De Syriërs willen verplaatsing naar een ander opvangcentrum afdwingen. Die wordt door het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) wel telkens in het vooruitzicht gesteld maar niet gerealiseerd, aldus een actievoerder: "Wij willen geen opportunistische antwoorden meer, maar eerlijke antwoorden."

In het Autotron verblijven de vluchtelingen in tenten. Velen al sinds de start van het centrum in augustus. In eerste instantie was de noodopvang bij het Autotron bedoeld als doorstroomcentrum voor korte tijd. 

Volgens het COA komt de actie voort uit een groep van circa 50 mensen die al vaker geprotesteerd heeft. Dreigen met een hongerstaking is nog niet eraan beginnen, geeft een zegsman aan: "Dan noteren wij dat en komt er onder andere medische begeleiding." Woordvoerder Ronald Ploeg geeft wel aan dat de wachttijden voor vluchtelingen overal zijn opgelopen: "Ik snap het als mensen naar een permanent opvangcentrum willen, maar daar is geen plaats. Daar zit het vol, het zit overal vol. Dat is precies de reden waarom we nieuwe azc-locaties zoeken."

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl.vluchtelingen. 

Volledig scherm
Bewoners van de noodopvang in Rosmalen hebben hun avondmaaltijd geweigerd.
Een grote groep Syriërs heeft woensdag in de noodopvang voor vluchtelingen in Rosmalen de avondmaaltijd geweigerd. De naar verluidt 400 asielzoekers noemen dit de start van een hongerstaking.