Volledig scherm
Een gemiddeld terras, bijna 80 centimeter hoog © Bart Gotink/BD

Te hoge terrastafels? Ze staan overal

Wo 20 jul. Men neme een rolmaat, lekker terrasweer en de acht A4-tjes die de terrasnota van de gemeente Den Bosch beslaat. Eerst maar naar dé terrasstraat van de stad: De Korte Putstraat.

Door Bart Gotink

Het meubilair op het terras moet ‘stijlvol zijn’ en ‘een degelijke uitstraling hebben’ aldus pagina 3 van die nota. Maar belangrijker: de tafels mogen niet hoger zijn dan 80 centimeter, zo staat er. En sinds de gemeente bij wijnbar Bij Dirk het bonnenboekje tevoorschijn toverde voor 20 centimeter te hoge tafels, lijkt het menens.

Hoogte verstelbaar
En dus, aan het eerste frisje, zakt de rolmaat langs het - verplicht - stijvolle tafeltje naar beneden. 74 centimeter. Dat doet een standaard terrastafel. Dat maakt het overzichtelijk: alles wat boven het maaiveld uitkomt, dient een kopje kleiner gemaakt te worden. Hoeveel dat er zijn in de binnenstad? Laten we het er na een rondje centrum op houden dat de eigenaar van Bij Dirk niet bepaald alleen staat. Tenminste, niet wat betreft de hoogte van de tafels op zijn terras, wel in aantal boetes. En dan hebben we het enkel over tafels waarvan de hoogte direct zichtbaar is. Want ‘s avonds - ‘als de controleurs toch niet meer langskomen’ - blijken behoorlijk wat terrastafels in hoogte verstelbaar. „Moet ik dit eigenlijk wel vertellen?”, aldus de medewerkster.

Terrasstraat 
Want als ondernemers en medewerkers het ergens over eens zijn, is het wel dat er weinig consequent is. Staand drinken wordt oogluikend toegestaan in de Uilenburg, in een drukke terrasstraat wordt minder strak naar de noppen gekeken waar binnen stoelen en tafeltjes moet blijven en bij de één mag een vuurkorf wel buiten, bij de ander niet.

98 centimeter
En dus maken ze zich bij een horecazaak in overtreding (tafelhoogte 98 centimeter) voorlopig weinig zorgen. „Wel nee, die tafel staat er al jaren. Het zal mijn tijd wel duren.”

Volledig scherm
Het terras van Le Vin'x met het laagste terras, ongeveer 43 centimeter hoog. © Bart Gotink/BD
Volledig scherm
De tafels van Bij Dirk zouden twintig centimeter te hoog zijn. © Dirk Hover
Volledig scherm
Terrassen in De Korte Putstraat © Bart Gotink/BD