Volledig scherm
Kinderen bij een grijpmachine, de knuffel valt alsnog © Bart Gotink/BD

Teleurstellingen op de kermis zijn gewoon te voorkomen

Ma 22 aug. Kermis is ook omgaan met teleurstellingen. De grijper precies goed zetten, maar de Doraknuffel toch weer het piepschuim in zien storten. Urenlang muntjes schuiven, om er vervolgens achter te komen dat je met jouw hoeveelheid punten drie aanstekers en een kauwgumbal kunt krijgen. Ballen blijven rollen zodat je kameel naar voren schiet, maar op het laatst toch je buurkameel harder door de plastic Sahara zien hobbelen.

Door Bart Gotink

Teleurstelling die tegenwoordig gewoon te voorkomen is. Op het Kerkpleintje staat het karretje van Kees Rodenburg, volgestouwd met knuffels en ballonnen. Niet om te winnen, maar gewoon om te kopen.

Poppetje
Of het storm loopt met ouders en hun huilende kroost, omdat het bij de gokkramen niet wil lukken? „Er komen wel eens teleurgestelde mensen langs, ja”, aldus Kees. Want ja, kinderen willen toch ‘een bepaald poppetje’. Hij slijt knuffels van een paar euro tot een paar tientjes.

Goedkoper?
Maar over zijn concurrenten, de gokkramen, niets dan kwaads. „Daar heb je toch ook het spelletje.” En of je niet veel goedkoper uit bent? „Wie zal het zeggen? Bij mij koop je zekerheid, maar als je het juiste staatslot hebt, dan ben je miljonair.”

Pikachu
Acht euro heeft Charlotte van Male in de grijpmachine op de Markt gegooid. Op jacht naar een Pikachu voor kleine Tom. Dat is 12 keer grijpen. Maar de Pokémon vertikt het in het juiste gat te vallen. Zoals er sowieso nog maar één knuffel in een half uur een nieuw huis gevonden heeft. Voor een euro meer was het wezentje te koop. Maar dat is toch wel saai, concludeert ze uiteindelijk. „Waarom ga je anders naar de kermis?” Maar zonder Pikachu naar huis, maakt Tom toch niet vrolijker? „Ach, knuffels zat thuis. Hier kan hij best wel mee omgaan.”

Want omgaan met teleurstellingen, dat is ook kermis.

Volledig scherm
Verkoop aan het Kerkpleintje