Volledig scherm
Hélène Venrooy ondergaat een Thaise voetmassage, gegeven door Saskia Beelen © Chris Korsten

Thaise massage in Den Bosch voor het goede doel

DEN BOSCH - Het Groot Ziekengasthuis in Den Bosch vormt zaterdag de place to be voor iedereen die zichzelf wil trakteren op een traditionele Oosterse ontspanning. De gehele opbrengst van de dag gaat naar de herbouw van het Frans Hamershuis in Nepal, dat vorig jaar door de verwoestende aardbeving is getroffen. Het huis biedt onderdak aan kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking.

Met een soort hamer slaat masseur Jan Verbrugge herhaaldelijk op de rug van Jitze Memelink, die met z'n hoofd voorovergebogen hangt. ,,Ik weet het: ik lijk nu een beetje op een bouwvakker. Wat je ziet is een tok-sen massage in combinatie met een stoelmassage. Het is een uit Noord-Thailand afkomstige massagetechniek, bedoeld om de sen-energiebanen te activeren en tegelijkertijd de verstoppingen en blokkades op te heffen. Het is een bijzonder effectieve techniek die ik geleerd heb in Chang Mai", verduidelijkt Verbrugge. ,,Normaal gesproken ben ik bang voor de Man met de Hamer. Maar dit voelt heerlijk aan, het is totaal niet pijnlijk", beaamt Memelink.

Lichaam in balans
In een aangrenzende ruimte ondergaat Hélène Venrooy al liggend een Thaise voetmassage, gegeven door Saskia Beelen die in het dagelijkse leven werkzaam is als fysiotherapeut. Venrooy: ,,Ik heb eerst een hele heftige stoelmassage gehad, waarbij onverwacht bepaalde emoties vrijkwamen. Deze voetmassage zorgt ervoor dat mijn héle lichaam in balans komt, zodat ik straks volledig met beide voeten op de grond sta".

Behalve diverse massagetechnieken prijken er ook andere activiteiten op het menu, waaronder workshops op het gebied van meditatie, Functionele Pilates, Tai Chi en Qi Gong. Daarnaast zijn er verschillende oosterse hapjes verkrijgbaar. De organisatie is in handen van de samenwerkende organisaties Think en Living Mindfull. De verwendag duurt tot 19.00 uur. 

Volledig scherm
Wiel Palmen (stichting Hatemalo) en de organisatoren Karin Noltee (Living Mindfull) en Thierry Kroes (Think) © Chris Korsten
Volledig scherm
Masseur Jan Verbrugge is niet de beruchte Man met de Hamer © Chris Korsten
Volledig scherm
Sailesh Pyakurel heeft Nepalese momo’s in de aanbieding © Chris Korsten