Volledig scherm
Theater aan de Parade in Den Bosch © Robèrt van Lith/BD

Theater aan de Parade in Den Bosch blijft tot november gesloten

* UPDATE 16.58 uur * DEN BOSCH - Theater aan de Parade in Den Bosch blijft tot 1 november dicht. Het theater sloot 29 juni zijn deuren na de vondst van asbest. Volgens het onderzoeksrapport is in het hele theater asbesthoudend materiaal aanwezig.

De kosten van de asbestsanering en het mislopen van het theaterseizoen worden geschat op zo'n 1,5 miljoen euro.

De activiteiten vinden zoveel mogelijk plaats op andere locaties of worden doorgeschoven in de planning. Dit geldt niet voor het aanbod van het filmtheater en de kleine Pleinzaal. Deze zalen gaan niet meer open in dit gebouw. Een klein deel van het personeel blijft gebruikmaken van de kantoren.

Afgelast
Het gaat om brandwerende platen waarin asbest zit (amosietplaten) en een asbestkoord. Deze 2 zijn door verbouwingen en aanpassingen en het verloop van de tijd beschadigd en/of verweerd. De materialen zijn op alle etages (inclusief de kelder) aanwezig. Om geen enkel risico te lopen, hebben de gemeente en het theater besloten voor de zekerheid álle voorstellingen af te gelasten. 

Afdekken
Het onderzoek naar asbest is inmiddels afgerond. Ook in de rest van het gebouw heeft het onderzoeksbureau asbesthoudend materiaal gevonden dat een risico kan vormen, maar in de lucht zijn geen zwevende asbestdeeltjes gemeten. De gemeente gaat daar het asbesthoudend materiaal dat een risico kan vormen, verwijderen of afdekken.

Het onderzoeksbureau rondt de komende dagen de rapportage af waarin duidelijk wordt waar in het gebouw asbesthoudend materiaal aanwezig is en op welke plaatsen dat een risico kan vormen. Ook krijgt het theater advies over de te nemen maatregelen.

Boulevard
De sluiting van het theater heeft waarschijnlijk ook grote gevolgen voor Theaterfestival Boulevard dat 4 augustus begint. Vorig jaar moest het festival ook al uitwijken naar andere locaties omdat op het terrein van de Heus in Den Bosch ook asbest werd gevonden en waardoor de organisatie uiteindelijk in totaal 35.000 euro ‘schade’ opliep. Per 1 augustus starten de uitvoerende werkzaamheden bij het theater.