Volledig scherm
Dries Verhoeven © Marijn Smulders

Theatermaker Verhoeven confronteert Boulevard-bezoekers met zichzelf en onaangename nieuwsbeelden

DEN BOSCH - Als altijd omzeilt bedenker Dries Verhoeven de vraag hoe hij Guilty Landscapes een uit vier delen bestaande installatie gemaakt heeft. De theatermaker en beeldend kunstenaar wil zijn kunstwerken graag een beetje mysterieus houden.

Maar over de achtergronden wil de in Oosterhout geboren Verhoeven wel wat kwijt. Guilty Landscapes gaat over hoe we kijken naar gebeurtenissen. „We kunnen niet meer neutraal kijken. We zien beelden van een textielfabriek in Azië en zien de ander die daar werkt als slachtoffer. We denken vanuit een welvaartsschaamte”, zegt Verhoeven.

Denken
Verhoeven wil zijn publiek aan het denken zetten. „Kunnen we een band aangaan met de mensen, kunnen we ons verbonden voelen met iemand in een Aziatische textielfabriek of een jongen die op een vuilnisbelt ergens in Afrika zijn loon bij elkaar schraapt? We komen met de huidige technologie steeds dichterbij het nieuws, maar onze betrokkenheid wordt minder.”

Vol 
In Utrecht liet Verhoeven met veel succes deel I in de reeks zien. Alle voorstellingen waren uitverkocht, er kon ook niet meer dan één persoon in. Voor Theaterfestival Boulevard maakt Verhoeven een nieuwe versie die zal gaan over het ‘hellelandschap van de 21e eeuw’, waarmee de kunstenaar in de voetsporen treedt van Jeroen Bosch vijf eeuwen eerder. Net als deel I is het een een-op-een voorstelling dus wie die confrontatie aandurft, doet er goed aan te reserveren.

Dries Verhoeven: Guilty Landscapes III, Josephkwartier, Den Bosch van do 4 t/m zo 14 augustus tussen 15 en 23 uur.

Lees het laatste nieuws over Theaterfestival Boulevard op bd.nl/festivalboulevard.