Volledig scherm
© Thinkstock/iStock

Theehuis in oud mortuarium op begraafplaats in Den Bosch

DEN BOSCH - Het is de bedoeling dat het voormalige mortuarium op de Bossche begraafplaats Orthen verandert in een theehuisje. Het pand moet een ‘warme en gastvrije ontmoetingsplek voor jong en oud’ zijn. „Er is een aula op de begraafplaats. Maar daar kun je niet zo maar even binnenlopen. Die mogelijkheid is er wel in het theehuis”, zegt Lia van Grinsven.

Van Grinsven is voorzitter van de stichting Theelicht die is opgericht nadat Yvonne Dijkstra en Marjella Dijkstra twee jaar geleden het plan voor het theehuis aankaartten bij de gemeente. ,,Zij misten een plek om even met een kop koffie of thee tot bezinning te komen of een praatje te maken. Daar moet het theehuis voor zorgen.”

Het theehuis-project werd in 2014 door de gemeente uitverkoren als het Beste Vrijwilligersidee en gewaardeerd met 5.000 euro. Hetzelfde bedrag is ook toegekend door het Oranjefonds. Uiteindelijk betaalt de stichting een halve ton om het gebouw te laten restaureren.

Vrijwilligers
Inmiddels hebben zich 21 vrijwilligers gemeld om gasten te ontvangen. Behalve een luisterend oor kunnen bezoekers vanaf januari volgend jaar bij hen terecht voor een beperkt horeca-aanbod. ,,Het blijft bij koffie, thee en frisdrank. We willen per se geen bier of wijn serveren. Dat past niet bij de sobere sfeer die het theehuis moet uitstralen.”