Volledig scherm
Anticonceptie

Theologen in de clinch over anticonceptie

DEN BOSCH - Tot weinig Brabantse slaapkamers zal het doorgedrongen zijn, maar onder katholieke theologen wereldwijd is de strijd over anticonceptie opgelaaid.

Het Wijngaards Instituut voor Katholiek Onderzoek kwam vorige week met een rapport waarin Humanae Vitae, de pauselijke encycliek die bijna een halve eeuw geleden kunstmatige geboortebeperking in de ban deed, werd weerlegd op morele, bijbelse en biologische gronden.

Het instituut is vernoemd naar de 80-jarige John Wijngaards, een Britse ex-missionaris van Mill-Hill met Nederlandse roots. Behalve Wijngaards is het rapport ondertekend door 21 katholieke wetenschappers, onder wie de Tilburgse moraaltheoloog Jan Jans.

De reactie bleef niet uit. Zeshonderd katholieke academici pleitten er deze week voor dat de paus het katholiek verbod op anticonceptie handhaaft.

Uitvoerig onderzoek heeft de negatieve invloed van kunstmatige anticonceptie op personen, relaties en de cultuur aangetoond, menen de ondertekenaars, onder wie de katholieke filosoof Jörgen Vijgen. Net als Jans is Vijgen verbonden aan Tilburg University.