Volledig scherm
Thurston Moore bij Incubate 2016. © René van Peer

Thurston Moore: schurende akkoorden en natuurverschijnselen

TILBURG -  Hoe groot is de aantrekkingskracht van een festival als het, in drieën gedeeld, over het jaar verspreid wordt? Die vraag moet de organisatie van Incubate zich gesteld hebben toen ze na het debacle van vorig jaar begon met een nieuwe opzet.

Als je de belangstelling voor het optreden van voormalig Sonic Youth-gitarist Thurston Moore tijdens de eerste dag van deze september-editie maatgevend kunt noemen, zit het wat betreft die aantrekkingskracht wel goed. De kleine zaal van 013 puilde donderdag uit. Het publiek, als vanouds afkomstig uit verschillende Europese landen, zag een frontman die zich op de vleugels van zijn nieuwe band sterk verjongd had.

Schurende akkoorden
Net als SonicYouth bestond de groep uit twee gitaristen, een bassist en een drummer. En net zoals Sonic Youth dat ooit deed, bouwde ook deze band aan massieve muren van geluid, met hier en daar vlijmscherpe uitsteeksels. Afgezien van een enkele richtingloze improvisatie werkte het viertal geconcentreerd aan muzikale uitspattingen, schurende akkoorden, en wild gillende feedback van frontaal botsende gitaren.

Natuurverschijnselen
Alles tegen een achtergrond van geprojecteerde natuurverschijnselen: van vulkaanerupties tot ontploffende sterren ver in het heelal, een blakerende zon, en voor het contrast een pluk paddenstoelen op een weldadig groen bedje van mos. Maar de verzengende hitte van zon en sterren was een passende omgeving voor de energie waarmee Moore en de zijnen op hun instrumenten aanvielen. De temperatuur in de volle zaal deed daar niet voor onder.