Volledig scherm
© DG

Tientallen stortkokers in hoogbouw verdacht na vondst asbest in Tilburg

TILBURG - Een toevallige vondst van asbest in de afvalkoker van een Tilburgse flat heeft in het hele land een zoektocht ontketend.

De bewoner van een appartementencomplex aan de Tilburgse Hugo Verrieststraat informeerde een medewerker van het Brabants Afval Team over de aanwezigheid van asbest in de stortkoker. Vervolgens zijn 22 locaties in de stad als verdacht aangemerkt. Bij tien monsters werden telkens asbestdeeltjes in het afval aangetroffen.

Verdachte stortkokers
Wethouder Berend de Vries (D66, milieu, afval) heeft vervolgens de VNG en de NVRD (afvalreinigers) ingelicht. Die hebben alle Nederlandse gemeenten ingeseind. In Breda zijn inmiddels 14 complexen aangetroffen met verdachte stortkokers. Die komen alleen voor in gebouwen die voor 1994 zijn opgeleverd.

De containerruimtes in Tilburg zijn afgesloten. Er wordt pas weer afval ingezameld als ze schoon zijn verklaard. Ook BAT-medewerkers zijn op de hoogte gebracht. ,,We staan in eerste instantie open voor vragen. Maar als ze een gezondheidsonderzoek willen is dat mogelijk."