Volledig scherm
Tijdelijk theater in de Brabanthallen © Marc Bolsius

Tijdelijk theater van Boulevard: 'Wat in een normaal theater kan, kunnen we hier ook'

Wo 10 aug. Ze zijn wel wat gewend bij Stagelight, het bedrijf dat onder meer het licht en geluid verzorgt op locatie tijdens Theaterfestival Boulevard. Maar een compleet theater voor 660 mensen opbouwen in een lege hal, was ook voor deze onderneming op zijn zachtst gezegd een uitdaging.

Door Bart Gotink

„Ter vergelijking: we bouwen bijvoorbeeld ook weleens in een circustent een podium en tribune op”, vertelt commercieel manager Erik Lammers. „Groot verschil hier is echter dat er vier verschillende voorstellingen staan. Al deze gezelschappen hebben weer verschillende ideeën en wensen.” Nadat er asbest was geconstateerd in Theater aan de Parade bleef er nog een kleine vier weken over om een alternatieve locatie te vinden. Uiteindelijk werd gekozen om een theater op te bouwen in de Brabanthallen.

Zwarte doeken
„Wij hadden daarop nog tweeënhalve week om een ontwerp te maken en te bouwen”, aldus Lammers. En dat is een behoorlijk gepuzzel. Neem bijvoorbeeld enkel al het lichtplan van de voorstelling van ’Hieronymus Bosch’, eind vorige week. Tijdens deze dansshow hingen er zeker 150 lampen in het theater, zo vertelt Lammers. De opbouw gebeurde uiteindelijk in drie dagen tijd met zes tot acht personeelsleden. Om niet tegen de hal aan te kijken en het geluid beter te richten, zijn er langs de randen zwarte doeken opgehangen.

Groter
Ondanks de haast is er wel grote tevredenheid over het tijdelijke bouwwerk bij toneelmeester Gé van Berkel van Theater aan de Parade. „Alles wat in een normaal theater kan, kunnen we hier ook. Het podium is zelfs iets groter dan dat van het Theater aan de Parade.” Echt alles kunnen ze echter niet. De voorstelling van Theater Artemis en het Zuidelijk Toneel moet aankomend weekend uitwijken naar Theaters Tilburg. Dat komt doordat voor hun voorstelling een toneeltoren wordt gebruikt, waarin decorstukken boven het podium kunnen worden gehesen. In de Brabanthallen is daar geen ruimte meer voor.

Leeg
Verder moet je vooral creatief zijn om elke dag een andere voorstelling te faciliteren, aldus Van Berkel. „Dan kun je alles oplossen. We beginnen en eindigen elke voorstelling met een leeg podium waarop wensen ingevuld kunnen worden. Het gezelschap van vandaag heeft tenslotte niets aan het succes van gisteren. En een leger podium dan hier, dat krijg je niet.”

Sloop en nieuwbouw
Zou dit dan ook geen mooie plek zijn voor een tijdelijk theater tijdens de sloop van het huidige theater en de nieuwbouw? Van Berkel: „Ik zou het graag willen, maar met alle evenementen die hier gepland staan, lijkt dat onmogelijk.”

Volg Theaterfestival Boulevard ook via bd.nl/festivalboulevard. Lees het laatste nieuws over het Theater aan de Parade op bd.nl/theateraandeparade