Volledig scherm
Mevrouw Ali staat in de deuropening, haar man komt richting hun nieuwe ‘thuis’ gelopen in het voormalige Belastingkantoor in Tilburg. © John Schouten/Beeld Werkt

Tilburg: binnen half jaar locatie azc

TILBURG - De Tilburgse gemeenteraad beslist in januari 2017 waar het reguliere asielzoekerscentrum (azc) komt in de stad. Na de vakantie wil het college van B en W de keuze al hebben beperkt tot 2 of 3 locaties voor het nieuwe azc, waar 600 asielzoekers worden opgevangen.

In de zoektocht kijkt de gemeente naar eigen locaties en plekken die in handen zijn van andere overheden en partners zoals corporaties. Particulieren en bedrijven kunnen tot maandag 1 augustus ook zelf plaatsen aandragen, mits ze daar zelf eigenaar van zijn. De aangedragen plaatsen worden vervolgens getoetst aan de eisen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), waaraan een azc-locatie moet voldoen.

Hilverhoeve
De enige locatie die in officiële kanalen al wordt genoemd is Hilverhoeve. Dat is gemeente Hilvarenbeek, maar ligt dichter bij de kern Tilburg. Daar komt al een azc voor 600 asielzoekers. Dat zouden er meer kunnen worden. Zeker gezien er weinig bezwaar lijkt te zijn tegen deze locatie wellicht een aanlokkelijke gedachte voor de gemeente. Toch wil wethouder Mario Jacobs (GroenLinks, asielbeleid) niet op de situatie vooruit lopen. "Het is één van de opties die wordt meegenomen.”

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen