Volledig scherm
© Google Streetview

Tilburg bouwt en bouwt nog meer; is dat wel zo nodig?

TILBURG - Er wordt druk bijgebouwd in Tilburg. In de planning staan nog eens duizenden woningen. Broodnodig, meent wethouder Berend de Vries.

Meer appartementen in de binnenstad, extra wijken in de dorpen (Koningsoord in Berkel-Enschot, Den Bogerd in Udenhout) en donderdag dan de officiële start van de bouw van Clarissenhof in de Spoorzone. Daarnaast lopen nog projecten als het Verbuntterrein in Tilburg-Noord en Aan de Waterkant in de Piushaven.

Is het nodig?
Woningbouwprojecten blijven de grond uit schieten in Tilburg en omgeving. De komende tien jaar worden 9.000 tot 10.000 woningen bijgebouwd. Wethouder Berend de Vries (D66, wonen) wordt er regelmatig op aangesproken. Is dat nou wel nodig, al die woningen in de stad? „Om kort te zijn, ja, die zijn heel erg nodig. Anders ontstaat er in sommige segmenten woningnood en dat moeten we echt niet willen.”


Tilburg groeit en daar moeten ook de huidige inwoners op termijn van profiteren. „Het is belangrijk dat de stad groeit, want daardoor kunnen we voorzieningen op een goed niveau houden en wellicht nog versterken, op het gebied van. Dat gaat op voor allerlei gebied. Van winkels tot cultuur en sport”, geeft De Vries aan.

Inkomen
Extra studentenwoningen zijn, op de studio’s boven de Schouwburgpromenade na, voorlopig niet te verwachten. Voor woningen voor starters is wél ruimte. 

In bijna alle Tilburgse wijken zijn de komende jaren ontwikkelingen aangaande de woningbouw. De Spoorzone, de Piushaven en de binnenstad hebben in dat plaatje een streepje extra. De Vries: „We zeggen niet: alle ballen op de Spoorzone, maar het zijn wel gebieden met prioriteit. Plannen die de ontwikkelingen daar zouden belemmeren, zien we liever niet.” Bovendien wil de gemeente onderdak voor arbeidsmigranten anders regelen. Niet op campings, maar in appartementen.

Lees een uitgebreid artikel in het Brabants Dagblad, editie Tilburg, van vrijdag 2 september.