Volledig scherm
Het rijk wil dat onder meer overblijfkrachten een verklaring van goed gedrag kunnen overleggen. © Sander Verhoeven/Beeld Werkt

Tilburg laat regelen gratis gedragsverklaring aan Den Haag

TILBURG - Een gratis Verklaring omtrent Gedrag (VOG) zit er voor Tilburgse vrijwilligers voorlopig niet in. De Tilburgse politiek legt het verzoek voor een onderzoek het zelf te regelen naast zich neer en stuurt aan op een lobby in Den Haag.

De VOG kan voor vrijwilligersorganisaties, die ze doorgaans betalen, een behoorlijke kostenpost zijn. Een verklaring kost in Tilburg ruim veertig euro. „Geld dat ook aan de doelgroep besteed kan worden”, meent Joost van Puijenbroek (CDA), die samen met LST streeft naar een onderzoek met als doel een gratis VOG voor alle vrijwilligers.

'Lastig'
​Het Tilburgse college van B en W stelt echter dat onderzoek naar de Tilburgse situatie lastig is, omdat de VOG op verschillende manieren kan worden aangevraagd bij verschillende instellingen. Ook is niet bekend hoeveel van de aangevraagde VOG’s door vrijwilligersorganisaties zijn aangevraagd. „Ik heb ook nauwelijks signalen binnen gehad dat dit een groot probleem is”, stelt verantwoordelijk wethouder Hans Kokke (SP).
Beppie Smit (D66) vreest meer bureaucratie, aangezien de gemeente zich mengt tussen de vrijwilligersorganisatie en de landelijke organisatie die de verklaring afgeeft. „Kunnen we dan als gemeenten niet beter samen het kabinet aanspreken?” Een meerderheid van de raadscommissie sociale stijging sloot zich maandag daarbij aan.