Volledig scherm
De Paleisring in Tilburg. © Google Streetview.

Tilburg mobiel: ruim baan voor fietser en voetganger

TILBURG - Voor fietsers,voetgangers, kinderen en minder-validen komt er in Tilburg meer ruimte. Zij krijgen extra aandacht in de aanpak van de mobiliteit in en rond de stad. Wethouder Mario Jacobs (GroenLinks) maakte die plannen donderdag aan de gemeenteraad bekend.

Als voorbereiding hebben hij en zijn ambtenaren bijna een jaar gesprekken gevoerd met belanghebbenden. Tilburg zet nauwelijks in op meer asfalt, omdat die infrastructuur volgens de wethouder 'op orde' is. Het stadsbestuur zoekt oplossingen voor doorstroming van het auto- en vrachtverkeer, maar ook op het snelfietspad naar Waalwijk, in de toepassing van slimme technologie.

Proeftuin
Het wil als proeftuin fungeren en daarin landelijk koploper zijn. De mobiliteitsaanpak richt de blik vooruit tot 2040, en bevat alleen voor de eerste jaren concrete projecten. De technologische ontwikkelingen - de smartphone als baken, zelfrijdende auto's, elektrische fietsen - gaan immers razendsnel, stelt wethouder Jacobs. Hij wil jaarlijks een mobiliteitsforum beleggen, waar alle belanghebbenden kunnen aangeven waar vernieuwingen en aanpassingen nodig zijn.